Много се изговори за Св. Русев. Някои го харесват, други

...
Много се изговори за Св. Русев. Някои го харесват, други
Коментари Харесай

Теодор Ушев хладнокръвно за Светлин Русев като Франкенщайн

" Много се изговори за Св. Русев. Някои го харесват, други – не. Безумно е да се дискутира творчеството на един художник – единствените критерии са " харесва ми-не ми харесва " и какъв брой коства на пазара. Дотук за художника Св. Русев. "

Това написа на страницата си във " Facebook " Теодор Ушев - графичен дизайнер, плакатист и аниматор, чийто филм " Сляпата Вайша " получи номинация за " Оскар " предходната година. В поста си българинът, избрал Канада за втора страна, дава свояпоглед за художника и държавник Светлин Русев, който издъхна преди дни малко преди да навърши 85 години, а през днешния ден е прощаването с него.

" Аз не съм имал непосредствено взимане-даване с него, популярност богу не ми се е налагало да завися от системата. Искам единствено да кажа, че не – той не е единственият провинен за положението на изкуството в България. Той беше Франкенщайн, основан от прословутата българска угодливост към мощните на деня, удряне на глава в земята пред властимащия и подмазвачество, предпочитание да се отъркаш в " огромния човек ", да бъдеш „ най-хубавия “ му другар. И надлежно оплюване, изменничество и скачане на всеки, изпаднал в неволя, изгубил въздействието си към този момент някогашен исполин. Той просто беше извънредно интелигентен и комбинативен, с цел да се възползва оптимално от устрема у българина да благоговейничи. И да построи своя лична система от подвластни хора, фетиш към личността си.

Да, той контролираше всичко – от несъществуващия български (съвсем съзнателно) пазар на изкуството, до псевдоколекционерите, които замотаваше в сладки приказки, купувайки „ велики “ художници за петцифрени суми, чиято действителна цена в действителност гравитира малко под тази на междинна класа майстор от уеб страницата saatchiart.com.

Неговата система важеше до Калотина и назад. Назначаваше и махаше шефове на галерии, контролираше държавните фондове за откупки – единствено на правилни нему хора! Лансираше послушните му възпитаници. Но да си сложим ръка на сърцето – кой на негово място не би го правил? Когато имаш цялата власт, то можеш да правиш каквото пожелаеш с нея. Същевременно, нямаше по какъв начин да изнесеш и една схема на открито, без да минеш без комисията за запазване на наследството и организацията " Хемус ". Системата беше заключена!

Но сега, когато загуби мощта си – през 1987-89-а, когато всички слагачи се отдръпнаха от него, се видя, че не Св. Русев е бил отговорен, ами че просто толкоз си можем. И че в България няма нито един художник, който да може да продаде работа в сериозна сбирка на открито с изключение на Недко Солаков. Че той просто е бил комфортното опрощение за некадърност и липса на темперамент.

Той не беше Вернер Тюбке, не беше Йон Сбарчиу и след него не остана нито " лайпцигската школа ", нито " школата от Клуж-Напока ". Останаха десетки представители на " сръчната пластична меланхолия " - жанр в българското изобразително изкуство, присъщ с това, че няма и първи проблясък на мисъл, идея или разбор в творбите на създателите. Има една неистова битка с боите и платното, до момента в който му извадят душата и то издъхне на пода в ателието им.

Въпросът " Имате ли бяла багра? " в магазина на СБХ на " Оборище " беше като " Пуснаха ли банани? " в показния магазин на " Раковска ". Нямаше. Имаше единствено за определени, а българската багра жълтееше и не покриваше. Ако си другар с Иванка, можеше да ти смотае някоя умбра от вносните и да ти я даде под тезгяха, само че единствено в случай че Св. Русев е в аления си период…

Десетки кадърни художници бяха затрити, тъй като се осмеляваха да вършат неща, които той не обичаше. Едни се вслушваха в препоръките му, откупуваха работите им… и се затриха като художници. Други му теглеха една майна и се затваряха в ателиетата си – кои да рисуват, кои да пият до безпаметност и да псуват (нямаше и Facebook да изокаш на воля!). Но в изкуството е по този начин – или си художник, или се продаваш…

Мисля, че той ще липсва повече на тези, които се оправдаваха с него за безхарактерността си, в сравнение с приятелите му, които в действителност останаха с него в последните години.

Аз желая единствено да му благодаря за един негов жест. По разкази на очевидци, на изпита по живопис, когато аплайвах в Академията (специалност „ афиш “), той бил отпред на комисията (той беше отпред на всички комисии). Влязъл, огледал, взел моята работа и я поставил първа. Така влязох в Академията и изгубих 5 години от живота си в най-мракобесническото и задръстено образователно заведение по изкуствата в света. Благодарение на него, без да го познавам.

Почивай в мир, Светлине! Ако на поклонението в сряда пристигна и Иван Вукадинов – то тогава всичко ти е било простено. Ако ли не – има една негова картина във въпросния " музей ", в един мрачен ъгъл, новото крило. Идете я вижте! "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР