Много се говори за това как точно да се изгради

...
Много се говори за това как точно да се изгради
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов не е оптимист относно скорошно създаване на обща европейска армия

Много се приказва за това по какъв начин тъкмо да се построи европейска защита, в това число се дискутира въпросът за европейска войска. Аз персонално, като регистрирам положението на Съюза и развиването му, не виждам изключително съображение на този стадий да приказваме за обща европейска войска.

Това сподели ръководителят на парламентарната Комисия по защита Константин Попов на интернационалната конференция "Европейската защита - една цел, доста провокации " в София. По думите му, това значи, че гръбнакът на европейската защита ще продължат да бъдат националните ни армии. Затова колкото по-модерни и боеспособни армии имаме, толкоз по-добре Съюзът ще може да се оправя с рисковете и заканите, съобщи Попов, който беше главен представител на конференцията, проведена от Софийския конгрес за сигурност, в партньорство с фондацията "Конрад Аденауер " и Центъра за европейски проучвания "Вилфрид Мартенс ". В региона на сигурността и защитата по никакъв метод не би трябвало да позволяваме да се сътвори "Европа на две скорости ". От една страна всички страни би трябвало да вземат участие в построяването на общата система, а от друга - да получават общите и цялостни гаранции на Съюза за своята сигурност, посочи Константин Попов.

Той открои опасности като неустойчивост и военни спорове в периферията на Европа, проведена престъпност, тероризъм, радикализация, неконтролирана миграция. Сигурността е наша обща задача и цел, и ние, европейците, би трябвало да търсим нашия общ отговор, акцентира Попов, като добави, че в този смисъл няма нещо по-естествено от това Европейски Съюз да се стреми да построи общи качества и да работи като световен състезател, с цел да могат европейските жители да получат повече сигурност.

Същевременно той акцентира, че европейската защита не може да се построява като обособена или като опция на груповата защита в НАТО, и изрази убеждението си, че Алиансът ще остане крайъгълен камък на европейската сигурност и защита. Важното е ние да развиваме такива качества, които ще разрешат на Европейски Съюз да взема решение въпроси там, където НАТО няма да бъде ангажирана. Попов посочи също, че би трябвало интензивно да работим за консолидираното на страните от Западните Балкани в общата система за сигурност и защита.

Несъмнено рисковете ще бъдат увеличени от навлизането на нови технологии, изкуствения разсъдък, създаването на самостоятелни системи, и всички ще бъдем сложени пред нови тествания, съобщи ръководителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов. Той открои като основно за ориста на Европейски Съюз да бъде построена обща система за сигурност и защита. Божилов също подчертава върху правилото за неделимост на сигурността и защитата в Европейски Съюз - всички страни би трябвало да получат идентична степен на сигурност, която Съюзът може да им даде. Необходимо е също, съгласно него, съразмерно и заслужено присъединяване на всички страни, както и взаимно допълнение с НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР