Много се говори и се пише за автономните коли. Но

...
Много се говори и се пише за автономните коли. Но
Коментари Харесай

Автономните коли скоро няма да излязат на пътищата: 5 причини

Много се приказва и се написа за самостоятелните коли. Но в случай че попитаме хората, които се занимават с тази технология, болшинството от тях са единомислещи: има още доста вода да изтече, преди този жанр транспортни средства да станат подготвени да се движат по пътищата.

Оптимистичните оценки гравитират към " след 10 години ". Много други споделят " няколко десетилетия ". Така е, тъй като откривателите се пробват да се оправят с редица спънки. Самите транспортни средства " дебютират " в лимитирани, добре картирани региони в съвсем идеални градове.

Една съдбовна злополука в Аризона, Съединени американски щати, където самостоятелно транспортно средство на Uber умъртви пешеходка през през март 2018, забави тестванията на самостоятелни транспортни средства в действителна среда. Инцидентът изостри публичното мнение по отношение на сигурността на транспортните средства. Компаниите " свиха " проучванията си, с цел да бъдат по-внимателни.

Има най-малко 5 огромни казуса, които би трябвало да бъдат решени, преди да забележим самостоятелните транспортни средства в деяние.

Дъжд и сняг

Когато покрие настилката, снегът пречи на " зрението " на самостоятелната кола и способността й да вижда маркировката. Колата вижда своя път основно посредством камери, които наблюдават осевите линии. Изследователите към този момент не са намерили метод да се оправят с това. Ето за какво огромна част от тестванията се правят в удобни климатични зони като Аризона и Калифорния.

Силен сняг, дъжд, мъгла и пясъчни стихии - могат да попречат на визията на камерите. Светлинните лъчи, изпращани от лазерни датчици, могат да отскачат от снежинките и да накарат колата да " мисли ", че там има трудности. Радарите могат да виждат и при неприятно време, само че пък не могат да демонстрират формите на обектите, а това е належащо на компютрите, с цел да схванат какво има извън.

Изследователите работят по лазерни датчици, които употребяват друга дължина на вълната на светлинния лъч, с цел да виждат снежинките, споделя Грег Макгуайър, шеф на лабораторията за тестване на самостоятелни транспортни средства Mcity в Университета в Мичиган. Разработва се и програмен продукт, посредством който транспортните средства могат да вършат разлика сред действителни трудности и снежинки, дъжд, мъгла и други атмосферни условия.

Паважи и ленти

По целия свят маркировките са разнообразни, а на някои места даже не съществуват. Тъй като пътните платна и техните ограничаващи линии не са стандартизирани, транспортните средства би трябвало да се научат по какъв начин да се движат по друг метод във всеки град. Понякога няма никакви ограничители, които да оказват помощ на транспортните средства да " преценяват " ширината на лентата.

Например, в индустриалния квартал " Стрип " в Питсбърг, където се тестват доста самостоятелни транспортни средства, градът обрисува линии по тесните улички, с цел да означи къде би трябвало да спрат колите при съществуването на стоп-знаци. Това може да е по силите на лидера, само че линиите са много обратно, а постройките напред - самостоятелните коли не могат да виждат трафика по пресечката, в случай че спрат на сходна линия.

Справяне с хората на пътя

Автономните транспортни средства ще би трябвало да се оправят и с хората на пътя. А те не всеки път се движат по разпоредбите. Някои паркират колите си по този начин, че заемат две ленти. Други се разхождат и пресичат надалеч от кръстовищата, току пред някой идващ автомобил.

Наскоро в Питсбърг лидер, участващ в тестванията, се наложи да поеме контрола, откакто самостоятелната кола спря по време на десен завой, блокирайки цялото кръстовище - тъй като не можеше незабавно да реши дали да заобиколи камион, който е паркирал върху две ленти.

" Дори и колата успее да реши какво да направи, това е споделено пространство и е обществено недопустимо " да блокира трафика, изясняват експертите.

Освен това хората имат навика да търсят контакт очи в очи с другите водачи на пътя, с цел да се уверят, че сътрудниците гледат в вярната посока - нещо, което към момента се създава за самостоятелни транспортни средства.

Към всичко това би трябвало да се добави и забележимата злост, която някои хора демонстрират към колите-роботи. Полицаите в Аризона са записали 21 случая, в които хора се държат " необичайно " по отношение на самостоятелните коли, в това число един случай с мъж, размахал револвер против Waymo, няколко спуквания на гуми, мятане на камъни.

Леви завои

Да решиш по кое време е верният миг за ляв завой пред наближаващия трафик си е сложна задача и за хората зад кормилото - такава, която е причина за доста произшествия. Автономните коли имат същия проблем.

Главният изпълнителен шеф на Waymo Джон Крафчик съобщи в неотдавнашно изявление, че колите на компанията към момента се сблъскват с този проблем на кръстовищата. " Мисля, че нещата, които са провокации за хората, са провокации и за самостоятелните коли ", сподели той.

Потребителско доверие

Фаталната злополука на Uber покрай Финикс предходната година направи повече от това да " замрази " тестванията на самостоятелни коли в действителни условия. Тя шокира потребителите, които някой ден ще бъдат изправени пред решението дали да се качат в транспортни средства, които се ръководят независимо.

Много от потребителите не са изключително склонни да се откажат от шофирането в интерес на контрола на компютъра. Този боязън последователно ще се преодолее. Компаниите за самостоятелни транспортни средства вършат по този начин, че да демонстрират информация на пътниците-изпитатели за това накъде се движат транспортните средства и какво виждат датчиците им.

" Колкото повече пътуват, толкоз повече хората се доверяват на самостоятелните транспортни средства ", споделя Крафчик от Waymo. И въпреки всичко това е нещо, с което производителите ще би трябвало да се преценяват още много време.

Източник: TechNews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР