„Много съм впечатлен от разкритото културно-историческо наследство в центъра на

...
„Много съм впечатлен от разкритото културно-историческо наследство в центъра на
Коментари Харесай

Световноизвестният японски архитект Кенго Кума пред Фандъкова: Впечатлен съм от културно-историческото наследство на София – град с голям потенциал

„ Много съм впечатлен от разкритото културно-историческо завещание в центъра на София. Вижда се, че София е град с огромен капацитет. Културното разнообразие на столицата е забавно показано от забележителните здания на разнообразни църкви “. Това сподели световноизвестният японски проектант Кенго Кума на среща с претендента за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС, оповестиха от Политическа партия ГЕРБ.

Японският проектант и професор в Токийския университет е за първи път в София и изнесе лекция в Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ). Досега арх. Кенго Кума е проектирал в над 20 страни, притежател e на голям брой влиятелни интернационалните награди.

Пред своя посетител Йорданка Фандъкова уточни, че София има огромен късмет да промени своето развиване като зелен град, а оценката на проектант с неговия опит е значима. Фандъкова го предложения да взе участие в журито на архитектурни състезания и в работата по планове в града.

По думите на Фандъкова работата за развиване на града изисква съществено обмисляне.

„ Подготвяме изменение на Общия организационен проект на София, което дефинира пътя на града с ясна визия и цели. Проведохме сполучлив интернационален архитектурен конкурс за създаване на център за модерно изкуство на мястото на някогашната топлоцентрала, като следва той да бъде осъществен. Обявихме и интернационален архитектурен конкурс за експониране на културно-историческото завещание на пл. „ Света Неделя “ “, сподели също претендентът за кмет на София.



Фандъкова акцентира, че е извънредно значима работата с младите архитекти и благодари на арх. Кума, че е отделил време да провежда архитектурна работилница в София и да изнесе лекция. За да чуят известния проектант в УАСГ бяха пристигнали студенти от прилежащи страни от района.

На срещата участваха и Н. Пр. Масато Ватанабе – дипломат на Япония в България, министърът на културата Боил Банов, както и претендентът за общински консултант от листата на ГЕРБ-СДС арх. Ивайло Петков.

Фандъкова подари на японския проектант книгата „ Първа двуезична енциклопедия на София “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР