Много са събитията в лятна Варна, които превръщат града в

...
Много са събитията в лятна Варна, които превръщат града в
Коментари Харесай

На 1 август откриват най-голямото арт изложение в България- Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”

Много са събитията в лятна Варна, които трансформират града в културна столица. Но едно от тях е гърмеж от хубост, креативен напредък, изблик на наслада и нестихваща страст – Международния панаир на занаятите и изкуствата „ Булгарика ”.



Всяка година от 1 до 21 август в Морската градина на Варна, варненци и гостите на града се срещат с майстори от цялата страна- дърворезбари, керамици, тъкачи, майстори на рисувана коприна и стъкло, създатели на кожена пластика и прелестни кукли, майстори на изящни бижута... Те творят дружно с едни от най-хубавите варненски художници. Посетителите виждат онлайн основаването на неповторими произведения. От разговора сред другите майстори се раждат взаимни произведения, нови техники и творби.

В особено построената изложба „ Къщата на майторите ” ще се показват творби на художници от Русия, Съединени американски щати, Словения, Франция, Германия, Армения, Румъния, България.

Програмата на панаира включва запознаването на публиката с доста нови създатели, открити уроци по тъкачество, дърворезба, иконопис, живопис. Три плана показват методите по които се съхраняват и развиват българските занаяти. В плана „ Да предадеш поминък ” се показват създатели, които образоват свои възпитаници. В Проекта ”Открития ”, Асоциация „ Булгарика ” обичайно показва открит от нея български занаятчия. В Проекта „ Родове ” уредниците показват семейство, в което се предава обичаен български поминък. Защото точно фамилията е съхранило българския дух през вековете.

Конкурсът „ Сувенири ” е едно от пиковите събития на Панаира. През целия интервал до 19 август посетителите на панаира ще могат да гласоподават и предлагат най-хубавият сувенир. Събралите най-вече гласове петнадесет сувенира ще бъдат подредени на специфична конференция на 19 август, на която публицистите ще дефинират спечелилия.

Всеки ден на Панаира на занаятите и изкуствата можете да видите доста надарени създатели пристигнали от всички краища на България.

Варненската школа по тъкачество, която е обучила десетки тъкачи в България има особено непокътнато място против изложба „ Къщата на майсторите ”. Тръгвайки на своята разходка на панаира, вие ще видите до тъкачите една от най- положителните български майсторки на рисувана коприна, ще се насладите на творбите на майсторите дърворезбари, до тях са създателите на кожени пластики, ще последват майстори на икони, след тях ще видите по какъв начин на място рисуват едни от най-хубавите варненски художници, ще имате избор измежду най-хубавите български бижутери, и още, и още, и още... Красиво и прочувствено.

Асоциация „ Булгарика ” сортира деликатно организациите, с които си сътрудничи, с цел да може най-голямото арт ревю в България постоянно да пази своя лозунг „ Човек е основан, с цел да основава ”.

Така през 2019г., когато панаирът отбелязва своята 23-та годишнина откриването на изожението е поверено на други две организации, които неуморно работят в тази насока– „ Ария България “ и Ансамбъл „ Варна “.



Ансамбъл Варна надали има потребност от особено показване. Музикантите, артистите и танцьорите на Ансамбъл „ Варна ” са една от емблемите на Варна.

„ Ария България “ е самодейност за опазване на българските духовни полезности. Млади, надарени и влюбени в българския фолклор, те намират пресечната точка сред обичаи и съвремие.

Така, както го прави десетилетия наред и Асоциация ”Булгарика ”.

Значението на Международния панаир на занаятите и изкуствата „ Булгарика ” е оценено както от варненци, по този начин и от варненските институции. Форума е финансиран от Община Варна, посредством Фонд „ Култура ”, като една от най-колоритните елементи от културния календар на Варна.

Заповядайте на 1 август от 20 часа пред Сцена „ Раковина ” в Морската градина на Варна, където с концерт-спектакъл ще се открие 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „ Булгарика ”.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР