Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния

...
Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния
Коментари Харесай

Консумацията на риба два пъти седмично намалява риска от сърдечни болести

Много са аргументите рибата да заеме значимо място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни болести, представена от Юнайтед прес интеренешънъл.

Препоръчително е риба да се употребява минимум един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща огромно количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба звук, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не би трябвало да е пържена, предизвестяват специалисти от асоциацията. Изследвания демонстрираха, че феновете на пържена риба са с повишен риск от сърдечна непълнота.

"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен резултат, който разрешава да се избегне втвърдяването на артериите - съобщи Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. - Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и способстват за понижаване равнището на триглицеридите в кръвта. "

"Изследвания откриха благотворния резултат от потреблението на богата на омега-3 мастни киселини риба, изключително когато с нея са сменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото ", означи специалистът Ерик Рим от Харвард.

Широкомащабни проучвания заключиха, че хората, които минимум един път седмично употребяват риба, са с намален риск от инфаркт, инсулт, сърдечна непълнота и неочаквана сърдечна гибел.

Резултатите от две проучвания сочат, че заменянето на едвам 3 % от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно понижаване на риска от гибел в резултат на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от значително значение е аленото месо и други по-малко здравословни храни да бъдат сменени с риба, само че не и пържена. Изследвания, обхванали 90 000 американци, демонстрираха, че хората, които употребяват пържена риба най-малко един път седмично, са с 48 на 100 по-голям риск от сърдечна непълнота спрямо тези, които по-рядко ядат пържена риба.

Рибата има благоприятен резултат и за хората, които са с заболели сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на 100 по-малък риск да умрат през идващите две години спрямо тези, които не употребяват риба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР