Много са нещата, които не знаете за своето новородено, няма

...
Много са нещата, които не знаете за своето новородено, няма
Коментари Харесай

Странни факти за новородените, за които лекарите не предупреждават

Много са нещата, които не знаете за своето новородено, няма да ги научите от литературата, а и лекарите ни ви ги споделят. Например:

1. Не усещат соления усет

Бебетата се раждат с добре развити вкусови рецептори, само че не и за солено. Изследвания демонстрират, че до към четиримесечна възраст те не разпознават соления усет. Що се отнася до останалите усети, те са много чувствителни – което изяснява известността на клипчетата, в които бебе пробва лимон за първи път.

2. Те плачат, само че без сълзи

Бебетата нямат функционални слъзни канали в първите 3 до 12 седмици. Въпреки това, те създават „ базални сълзи “ - този вид сълзи защищава очите ни от сухота.

3. Нямат капачки на колената

Ако извършите рентгенова фотография на краката на бебе – няма да видите нищо там, където би трябвало да са капачките – или ще видите мънички петънца. Причината – всички кости стартират развиването си като хрущяли, които се втвърдяват с течение на времето. И защото хрущялите не се виждат на рентгеновите фотоси, наподобява като че ли бебетата нямат капачки на коленете.

4. Имат повече кости от възрастните

Много повече: към 300, спрямо нашите 206. Причината е обвързвана с неналичието на капачки на коляното – някои обособени кости след това се сливат и през месеците и годините след раждането се втвърдяват. Например – черепът стартира развиването си като няколко обособени кости, които на към двегодишна възраст се сливат в една кост.

5. Може да имат менструация

Докато са още в утробата, бебетата са изложени на високи равнища от женския хормон естроген. При раждането, когато бебето се откъсне от майката, тези равнища бързо падат, и при девойките е допустимо да се следи „ псевдоменструация “. Резкият спад на естроген и обвързваните с него хормони на процедура задействат менструацията при зрялата жена. Майките, които не са наясно с този феномен, нормално са мощно обезпокоени, когато видят кръв в пеленките, само че това е постоянно срещано събитие и случва на една четвърт от новородените момиченца, нормално през първите седем дни.

Целият текст можете да прочетете ТУК!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР