Много са мотивите, които налагат промени в Закона за управление

...
Много са мотивите, които налагат промени в Закона за управление
Коментари Харесай

Искат по-високи санкции за неизрядните собственици

Много са претекстовете, които постановат промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, сподели пред БНР Гергана Благиева – шеф на Дирекция „ Жилищна политика “ към Министерство на регионалното развитие.

Регионалното министерство инициира публичен спор за приемането на нови правила за ръководство на етажната благосъстоятелност, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградния фонд и до въвеждане на механизми на надзор и на домоуправителите. Предложения за изменение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност могат да бъдат правени до 15 април.

„ Законът е относително нов – от 2009 година Може би по тази причина, че е нов закон и че липсват обичаи в ръководството на общите елементи в етажната благосъстоятелност, практиката демонстрира, че се съдържат много небалансирани права и отговорности в сегашната редакция на закона, макар многочислените промени, които са правени, а също по този начин липсват механизми за надзор на неизрядните притежатели, липсва надзор за качествената поддръжка на постройките. Всичко това води до сериозни взаимоотношения в постройките в режим на етажна благосъстоятелност, изключително в случай че постройката е с по-голям брой независими обекти “, изясни Благиева в изявление за предаването „ Хоризонт до обед “.

Експертът акцентира, че изрядните притежатели са болшинство, само че има случаи, в които малцинството „ тероризира “ болшинството, което води до липса на поддръжка на общите елементи, както и интервенции по постройките, които в някои случаи заплашва и сигурността на живущите. Тя уточни, че е отворена е-поща, на която получават сигнали и оферти за промени в закона. По думите ѝ жителите са доста дейни и към този момент има над 30 оферти.

Гергана Благиева счита, че в границите на 4 до 6 месеца готовите текстове могат да бъдат препоръчани за гласоподаване.

Председателят на Сдружение на притежатели в жилищна постройка Оник Пилибосян е безапелационен, че домоуправителите наложително би трябвало да бъдат лицензирани. По думите му сега огромна част от постройките нямат узаконени домсъвети. В момента, в който се основат тези управления на постройките, те би трябвало да бъдат регистрирани в районните или селищните локални управляващи.

„ Домоуправителите наложително би трябвало да минават на инструктаж, на курсове за подготовка в съответните локални институции. Там да видят какви проблеми предстоят пред тях и по какъв начин да се вземат решение тези въпроси “, разяснява Пилибосян.

Гергана Благиева също счита, че в етажната благосъстоятелност би трябвало да се знае кои са притежателите, кои са жителите. Задължително би трябвало да има регистрация в общината, счита тя. Според нея сега не са написани ясно отговорностите на притежателите в етажната благосъстоятелност, което е обвързвано с налагането на наказания, когато тези отговорности не се извършват:

„ Към момента глобите, които се постановат на неизрядни притежатели, са в доста дребни размери за разлика от глобите, които се постановат на домоуправителите, които са на непринуден принцип “.

Благиева е безапелационна, че глобите би трябвало да бъдат повишени, тъй като те работят като предварителна защита.

Николай Маринков – основен секретар на Българската асансьорна асоциация, също акцентира, че няма никакъв надзор и санкции за хората, които позволяват тяхната благосъстоятелност да бъде рискова и занемарена.

„ Каквито и закони, регламенти и наредби да пишем, каквото и да си приказваме, до момента в който българските институции не стартират да управляват, да глобяват под всякаква форма отговорните за занемаряването на постройките и оборудванията, нищо няма да реализираме “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР