"Много рядко изтървавам нервите си, но обстановката в Народното събрание

...
"Много рядко изтървавам нервите си, но обстановката в Народното събрание
Коментари Харесай

Менда Стоянова разкри колко тежко ще е финансовото положение на българите след кризата

"Много рядко изтървавам нервите си, само че ситуацията в Народното събрание сега е доста изнервена. Това, което Корнелия Нинова и няколко души от Българска социалистическа партия приказват, са откровени неистини. " Това сподели ръководителят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в сутршения блок по bTV.

Тя съпостави думите на водачът на Българска социалистическа партия с тези от речта на президента Радев през вчерашния ден.

"Ако гледаме деликатно вчерашното изявление на госпожа Корнелия Нинова, тя повтори тезата на президента с други думи - че стопанската система ще пропадне и хората ще останат гладни. Това, че хазната и желаеме да увеличим дълга, не е правилно ", добави тя.

"Всеки ден виждам щаба. Вчера бяха споделили, че се крием зад "някакъв " щаб. Това са експерти, които изясняват всеки ден, че това което се случва в света, не би трябвало да се случва в България. Тепърва се чака пикът в България. Имаше изказване на ръководителя на СЗО, който сподели ограниченията да не се разхлабват ", добави Стоянова.

"Към 31-ви март салдото на бюджета на страната е позитивно с милиард и 200 хиляди. За да продължи да работи стопанската система и страната да извършва функционалностите си. Казват, че Брутният вътрешен продукт ще спадне с 3%, само че има доста по-мрачни прогнози. При тази обстановка, оценката е тази, което значи, че над 2 милиарда няма да постъпят в хазната. Това е един недостиг, който би трябвало да се покрие от някъде ", изясни тя.

Тя напомни, че държавното управление има ясни ограничения за поддръжка.

"За тази мярка също се приказват небивалици. Аз ще кажа единствено, че за два дни има поръчки от 230 компании за присъединяване. Фирмите в България са към 300 хиляди, само че не всички работят. Ръстът на безработицата се усили доста, само че това се дължи на българите, които се върнаха от чужбина и се записват ", изясни още Менда Стоянова.

Тя посочи огромна неправилност от речта на президента.

"Не желаеме нов дълг от 10 милиарда, а от 7 милиарда Поясних ясно и изрично, че при една прогноза за спад от Брутният вътрешен продукт ни трябват към 3,5 милиарда Отделно като прибавим мярката за капитализация на Българската банка за развиване, стават 4 милиарда Смятам, че за България няма да бъде толкоз тежко време. В последните години водим добра фискална политика и сме втори в Европа по най-нисък дълг. Този дълг ще нарасне с 30%, само че отново не е толкоз доста ", изясни тя.

"За мен решението за заледяване на заплатите е популистко и не взема решение нищо. Трябваше да вземем ясно и изрично решение каква част от заплатата си желаеме да даряваме. Парламентарната група на ГЕРБ подари 100 хиляди лв. на Министерство на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, само че освен за дарителската сметка на Министерство на здравеопазването ", разкри Менда Стоянова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР