Много румънски политици, обвинени в корупция, търсят как да си

...
Много румънски политици, обвинени в корупция, търсят как да си
Коментари Харесай

Сбогом, Румъния! Или как се бяга от правосъдие

Много румънски политици, упрекнати в корупция, търсят по какъв начин да си спасят кожата - и бягат в чужбина. При това, в страни, с които Румъния няма съглашение за реадмисия.

Най-известният случай е Себастиан Гита. 40-годишният някогашен народен представител от социалдемократическата партия и "ужасното дете " на осведомителната промишленост небрежно напуща Букурещ през декември 2016 година, единствено няколко часа преди да му бъде издадена заповед за арест. В деня на бягството си той взе участие в коледното празненство на румънското вътрешно разузнаване, дружно с висикопоставени представители от полицията, политици и магистрати.

Под домакински арест при съседите

Румънската прокуратура води следствие против него за пране на пари, корупция, предоставяне на подкупи и изнудване. Румънските управляващи издават интернационална заповед за арест и той е хванат през април 2017 година в Белград. Под подправено име и със словенски паспорт, Гита се усеща сигурен в сръбската столица. След шест седмици прелиминарен арест сръбските управляващи го освобождат под гаранция от 200 000 евро и го слагат под домакински арест. Сърбия и Румъния не са подписали съглашение за реадмисия. И преди да стане дума за възможното му предаване на Румъния, сръбското правораздаване би трябвало да обясни обвиняването за незаконното му влизане в страната. А това явно изисква много време.

Богатство и политика

Богатството на някогашния народен представител се пресмята на 100 милиона евро. Голяма част от положението си Гита е натрупал от компютърното съоръжение на държавни институции. Още като студент в южния румънски град Плоещ Себастиан Гита попада в полезрението на правораздаването. Неговата новооснована компютърна компания "Асесофт " е била забъркана в съмнителни покупко-продажби с горива и е укривала налози. Един негов някогашен бизнес-партньор с положителни връзки в румънските секрети служби е бил забъркан през 1990-те години в скандал с незаконни румънски доставки на нефт в някогашна Югославия по време на ембаргото. Благодарение на близостта си със социалдемократическата партия, Себестиан Гита се пръвръща от локален в народен олигарх. Приятелството му с ръководителя на социалдемократическата партия и сетнешен министър председател Виктор Понта му обезпечава апетитни държавни поръчки в областта на осведомителните технологии.

Румънската прокуратура подозира Себастиан Гита и във финансирането на изявата на някогашния английски министър председател Тони Блеър по време на избирателен протест на социалдемократическата партия напролет на 2012 година. Твърди се, че Гита е платил 200 000 евро. В подмяна на това е бил включен на едно от първите места в изборната листа на социалдемократическата партия, с цел да стане народен представител в румънския парламент. Причината: като народен представител Гита са употребява с парламентарен имунитет. А той незабавно се нуждае от подобен имунитет -заради многото правосъдни процедури против него. Съгласно румънското законодателство, правосъдните каузи против депутати би трябвало да бъдат възобновени пред по-висша инстанция. Въпреки проблемите си с правораздаването, през 2012 година Себестиан Гита става секретар на контролната парламентарна комисия за тайните служби. Междувременно към този момент е навлязъл в медийния бизнес и е закупил една телевизия.

И още веднъж Белград

През декември 2016 година Гита не съумява да влезе в Народното събрание. Междувременно националната дирекция за битка с корупцията (ДНА) открива и други нередности. Една следена от Гита компания е получила поръчка за милиони от Белград за подсигуряване на сръбските граници. Тогава министър председател в Белград е сегашният президент Александър Вучич. Същият този Вучич, който преди няколко седмици назначи своя другар и някогашен румънски министър председател Виктор Понта за персонален консултант и му даде сръбско поданство. Също както Гита, Понта е забъркан в доста корупционни кавги. Виктор Понта обаче към момента е в Румъния, за разлика от доста други високопоставени политици, избягали от правораздаването.

Бившата министърка Елена Удреа избяга в Коста Рика. Пикантното в този случай е, че дружно с нея отпътува и една някогашна прокурорка. Бившият кмет на черноморския курортен град Констанца, Раду Мазаре, който е наказан за корупция и пране на пари, се отдръпна като "инвеститор " в Мадагаскар. Общото за всички тези и други лица е, че всички те са имали директен достъп до държавни средства. И всички упрекват румънската антикорупционна организация, че води политически стимулирани процеси против тях. Но дано да се върнем на случая Себастиан Гита. Чрез своята телевизия той постоянно излиза с нови "разкрития " от белградското си заточение и нападна всички държавни институции, които водят следствия против него. Това към този момент се е трансформирало в "национален спорт " измежду корумпираните румънски политици и олигарси. Наблюдателите не изключват и продължение на историята. След като белградското правораздаване може да защищава Гита от румънските управляващи, Виктор Понта също елементарно би могъл да чака възможната си присъда на другия бряг на Дунава, т.е. в Сърбия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР