Много родители се притесняват, когато установят, че детето им пише

...
Много родители се притесняват, когато установят, че детето им пише
Коментари Харесай

Какво могат левичарите по-добре от останалите?

Много родители се тормозят, когато открият, че детето им написа с лявата ръка. Ето няколко разяснения по въпроса, събрани от БГНЕС:

Левичарите употребяват лявата си ръка за множеството неща – да вземем за пример готвене. Ръката, с която човек написа, не е единственият и най-точният знак – някои левичари пишат с дясната ръка, само че употребяват лявата за множеството други действия.

Около 10% от популацията на земята е от левичари. Счита се, че има повече мъже левичари, в сравнение с дами левичари. Около 1/3 от близнаците има късмет да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% късмет да бъде левичар.

Левичарите имат преимущество на боксовия кръг основно поради позицията на водещата им ръка, която става дясната. Това трансформира общоприетия ъгъл, под който идва най-ползваният боксьорски удар - правия с предната ръка. Променя се и ъгъла на мощния удар, който е типично със задната ръка, която при левичарите надлежно е лявата.

Докато 95% от десничарите употребяват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои в действителност употребяват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете.

Сканирания на мозъка удостоверяват разлика сред мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничар е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предопределена за несъмнено деяние. Специализацията е доста по-малка при мозъците на левичарите. Левичарите се възвръщат от удари по-бързо от десничарите, защото мозъкът на първите не се разделя толкоз и не си специализира качествата.

Учените преди са вярвали, че изборът за преобладаващата ръка се получава по завещание. Едно проучване през 1998 година разкрива, че в случай че двамата родители са левичари, има единствено 26% късмет детето да е левичар. Това демонстрира, че гените може да не играят толкоз огромна роля при определянето на доминантна ръка.

Тъй като в множеството езици посоката на писане е от ляво надясно, писането е доста по-лесно за десничари, само че за левичарите е по-трудно, защото за тях би било по-лесно да се написа от дясно наляво.

През 1984 година по самодейност на Международната конфедерация на леворъките стартира да се отбелязва и Ден на левичарите, който е 13 август.

yes Сред най-известните левичари са Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и Робърт Де Ниро. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР