Много преди да се появят новите примери за успешни и

...
Много преди да се появят новите примери за успешни и
Коментари Харесай

Един вдъхновяващ човек, чието име се произнася трудно, но за идеята му знае целият свят

Много преди да се появят новите образци за сполучливи и вдъхновяващи бизнесмени като Марк Зукърбърг или Илон Мъск, тъкмо преди 92 години на този свят се появява Ингвар Кампрад.

Мъж, чието име се произнася мъчно, поради скандинавските му корени, само че чиито хрумвания и каузи оставят дълготраен отпечатък в историята и в мебелната промишленост.

Предполагаме, че най-малко един път в живота си сте чували за марката ИКЕА.

И най-вероятно даже сте посещавали магазин на марката - било то този в Гърция (когато в България към момента нямаше открит такъв), било този в София - на Околовръстния път или пък по време на странствуване из Европа, в някоя от западните страни.

И в случай че и вие сте се дивили на изобретателните мебели и хрумвания по какъв начин да се аранжират те в стаите на дома, то за тези ваши възгласи виновност има един единствен човек - Ингвар!

Ингвар Кампрад се ражда на 30 март 1926 година

в шведския град Смоланд в фамилията на немски емигранти, преместили се там след края на Първата международна война.

Бизнесът и продажбите го вълнуват още от дребен. Макар да е бил дете, фамилията му го пускало до столицата Стокхолм, където купувал кибрити на едро и ги продавал на дребно в града.

На 17-годишна възраст получава пари от татко си, с които да си помогне за своето обучение. Но твърдоглавият тогава младеж отхвърля да учи и влага средствата в основаването на първата си компания.

Идеята за името ИКЕА му хрумва,

събирайки буквите му (ИК) и добавяйки първите букви от фермата и селото, където израства - Елмтарюд (Е) и Агюнард (А). В началото асортиментът включва мебели, само че единствено по азбучник.

Като един характерен представител на зодиакалния знак Овен, Ингвар не се лимитира в мащабите на своите хрумвания. Паралелно с мебелния бизнес, търгува с моливи, портмонета, рамки за картини, покривки за маса, часовници, бижута и найлонови чорапи. Той ги доставя на клиентите си с велосипед.

Така идва краят на Втората международна война, а в този интервал Ингвар вижда огромна опция - обзавеждането става доста търсено в първите мирни години след 1944 година

Именно тогава е и преломният миг в бизнес кариерата на Кампрад - видял капацитет в интериорния дизайн, той взема решение да приключи останалите си продуктови линии и да се концентрира единствено върху мебелите.

Така, 15 години след основаването на марката ИКЕА, през 1958 година в дребното шведско градче Алмхулт порти отваря и първият магазин на марката.

Кампрад има много съществено предимство против своите съперници –

залага на голям шоурум, в който хората могат да видят, да допрян и да почувстват стоките, с цел да са сигурни, че влагат парите си в нещо качествено и комфортно.

Идеята му хрумва след откриването на първия магазин на марката в Стокхолм, когато продавачите не съумяват да донесат стоките от халетата. Така за клиентите бива "отворен " на свободно прилагане самият склад.

Умната организация предлага на посетителите "еднопосочно пътешестване " и те са принудени да минат през всички зали, с цел да излязат. Евтините цени пък идват от практичните опаковки, които са няколко пъти по-компактни от опаковките на която и да било друга верига за мебели. Мебелите се събират във всеки багажник и пестят на клиентите пари за превоз.

Ингвар Кампрад залага на семпли и относително евтини мебели,

които пестят място и всеки може да сглоби самичък. Близки до Ингвар споделят, че самият той като млад постоянно недоумявал по какъв начин мебелните магазини продават към този момент съединени мебели, които на процедура било невероятно да пренесеш с автомобил от магазина до дома си, изключително в тези години. Всъщност това го предизвика да измисли и елементарно решение на казуса, от което се възползваме и ние до ден сегашен.

Оттам нататък триумфът на ИКЕА се дължи само на упоритата работа на Ингвар и неговия екип. Колегите му го разказват като благ, предан и виновен шеф, който в никакъв случай, даже и на напреднала възраст не се е възприемал като освен това от останалите и до последно е работил отговорно наедно с тях.

През 2004 година Ингвар надминава Бил Гейтс по благосъстояние.

Според списание Forbes през 2008 година той е вторият най-богат човек в Европа и седмият най-богат човек в света. Богатството му се прави оценка на 31 милиарда щатски $.

Хроникьори на международния бизнес през 20-ти и 21-ви век настояват, че одобрената ИКЕА върви напред, тъй като от самото основаване на марката до сегашното съвсем не трансформира първичната си идея - да предлага на хората качествени и преференциални мебели. Единствените промени са свързани с настоящите трендове в бизнеса и екологичната ориентираност, по която поемат множеството марки в последните години.

Разбира се, като всеки различен сполучлив бизнесмен, и Ингвар не го подминават възходите и паденията в бизнеса. През 1998 година от щемпел излиза негова книга, отдадена на историята на ИКЕА, в която е разказана и борбата му с алкохолната взаимозависимост.

Зa няĸoлĸo дeceтилeтия тoй cъздaвa иcтинcĸи мeждyнapoдeн гигaнт c нaд 380 мaгaзинa и пpoдaжби зa пoвeчe oт 36 милиapдa eвpo ĸъм 2016 година

Ocвeн c тoзи cи ycпex, Kaмпpaд cтaвa извecтeн и cъc cĸpoмния cи нaчин нa живoт, въпpeĸи чe ce нapeждa cpeд нaй-бoгaтитe xopa в cвeтa. Toй ĸapa cтapoтo cи Vоlvо гoдини нapeд и cи ĸyпyвa дpexи втopa yпoтpeбa.

Ингвар умира на 91-годишна възраст на 27 януари тази година, малко преди да навърши 92…

"Ингвap Kaмпpaд бeшe вeлиĸ пpeдпpиeмaч c типичeн зa южнитe швeди xapaĸтep - тpyдoлюбив и yпopит, изпълнeн c тoплинa и c бляcъĸ в oчитe. Toй paбoти дo ĸpaя нa живoтa cи, ocтaвaйĸи вepeн нa мoтoтo cи, чe мнoгo нeщa тeпъpвa мoгaт дa бъдaт нaпpaвeни ", ce ĸaзвa в oфициaлнoтo изказване на ИКЕА във връзка гибелта му.

Hecлyчaйнo тoй e нapичaн eдин oт нaй-дoбpитe пpeдпpиeмaчи нa минaлия вeĸ,

a caмитe швeди удостоверяват, че Kaмпpaд e дoпpинecъл мнoгo, зa дa пoпyляpизиpa cтpaнaтa им.

В последна сметка, от неговия трогателен живот остава фамилията му - осиновената му щерка Аника (от брака му с първата му брачна половинка Кирстин Уолдинг), тримата му синове Питър, Джонас и Матиас (от втората му брачна половинка Маргарета, с която са женени от 1940 до 2011 г.) и петото му "дете " - ИКЕА, това, най-известното, което всички познаваме и което ще остави името Ингвар Кампрад вечно в историята.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР