Много познати имена. Това се разчита при най-големите динамични компании,

...
Много познати имена. Това се разчита при най-големите динамични компании,
Коментари Харесай

Динамичните продават, печелят и наемат

Много познати имена. Това се разчита при най-големите динамични компании, подредени по равнище на доходи, облаги и личен състав. Според закона за дребните и междинните предприятия за такива се смятат сдружения с доходи сред 3.9 и 97.5 млн. лева Най-големите компании по този индикатор в " Гепард " са съвсем на тавана на това ограничаване. Което ги прави претенденти и за по-широкия лист на другата ранглиста на " Капитал " - К100, която класира най-големите български компании по равнище на приходите. Бърз обзор демонстрира, че при приходите и облагите има най-вече представители от търговията, химия и горива, до момента в който при работодателите мнозинство са IT фирмите.
Големи и печеливши
Правят усещане имената на няколко компании, които участват и при огромните по доходи, само че и облаги - " Телелинк бизнес сървисис ", " Рубелла бюти ", " Натурфарма България " и " Алмагест ". И трите компании са познати имена. Преди година и половина " Телелинк БС " излезе на борсата и от този момент е една от най-търгуваните и доходоносни компании, също така разпределя постоянно и дял. Компанията е систематичен интегратор, който работи в четири посоки, а една от главните й действия е създаване на мрежи за телекоми, консултантски услуги в областта на IT, центрове за данни, осведомителна сигурност и други. Пазарната капитализация на компанията е 200 млн. лева към 25 октомври. Освен " Телелинк " другото сдружение, което има връзка с фондовата борса, е " Алтерко роботикс ". То е част от обществения холдинг " Алтерко ", чиито акции се търгуват на борсата. Сега " Алтерко роботикс " е на 7-о място по равнище на облагата с над 12 млн. лева, само че и със забележителен напредък на приходите - съвсем 100%.

" Рубелла бюти " и " Натурфарма България " печелят от растежа на козметичния и аптечен пазар - " Натурфарма България " е производител на хранителни добавки и фармацевтични артикули. Това са и двете компании, които са в топ 3 по безспорен размер на облагите им, което на фона на приходите демонстрира и забележителна доходност.

" Алмагест " добавя картината при огромните и печеливши компании. А името й седи зад завода за биоетанол край Ихтиман, забележим южно при пътешестване по Автомагистрала " Тракия ". Фирмата е благосъстоятелност на някогашния банкер Светослав Божилов, който през 2019 година планираше да я листне на борсата, даже имаше и утвърден проспект от КФН, само че до действителна емисия не се стигна. Компанията пораства стабилно с над 20%, а облагата й доближава 13.8 млн. лева преди налози по отношение на 1.9 млн. за 2019 година
Реклама Най-печелившите и динамични работодатели
В таблиците с най-големите работодатели и с най-високи облаги се повтарят две имена - " ММ солушънс " и " Имърчантпей ". И двете са от бранша на осведомителните технологии, като първата е добре известно име. Тя основава програмен продукт за ръководство на мобилни камери, като с него работят производители като Samsung, LG, Sony, Huawei. Преди 3 години компанията стана благосъстоятелност на китайската ThunderSoft в договорка за 37 млн. $.

" Имърчантпей " е компания, която създава платежни решения за онлайн, мобилни и POS средства. Компанията има офиси в Лондон, Амстердам, Манила, Флорида, а най-големият й централен офис е в София, където чиновниците й се грижат за финансовите потоци, връзката и утвърждението на клиентите, измерването и ръководство на риска, както и създаването на продуктите. " Имаме лична acquiring банка и посредством нея сме членове на Visa и MasterCard Europe, от 2013 година еmеrchantpay има лиценз, даващ право на компанията да издава електронни пари, както и виртуални и физически карти за разплащане ", излиза наяве от представянето на компанията в dev.bg. Като цяло фирмите от IT бранша преобладават в класацията при работодателите, което не е изненада. Това е и секторът, който изпитва един от най-големите дефицити на личен състав, а заплатите там са измежду най-високите в българската стопанска система.
Бум от горива и енергетика
Общите доходи на 20-те най-големи гепарда по този индикатор надвишават 1.57 милиарда лева, а междинният напредък при тях е 48.3%. Интересно съвпадане е, че с максимален ритъм порастват водачът и последният в топ 20.

Първа е " Петрол енерджи ", като тя има и забележителен растеж - над 130%. Компанията е еднолична благосъстоятелност на петролния необут Георги Самуилов. Друг представител на енергийния и горивен бранш е заводът за произвеждане на етанол от зърнени култури " Алмагест " край Ихтиман. " Синергон енерджи ", част от едноименния холдинг, търгуван на борсата, попада за поредна година в класацията. С напредък съвсем 70% компанията е на 10-о място по приходите. Тя е лицензиран търговец на ток и е основана през 2013 година
Реклама
А в бранша на превоза и колите, които без горива и сила не могат, са няколко компании измежду огромните - " Еди Стобарт лоджистикс България ", която извършва интернационалните транспорти и е водач при личния състав, " Булмаркет рейл карго ", както и търговецът на камиони, предлагащ и сервиз - " Волво груп България ". Най-динамичният огромен обаче е " Сименс мобилити ", който затваря топ 20 по доходи, само че със забележителния напредък от 230%. Компанията създава и построява решения в областта на превоза.

С максимален напредък при личния състав е компанията " Кънвиниънс ", която седи зад онлайн магазина eBag - с цели 60%. Това е разбираемо поради взрива на онлайн търговията около пандемията, компанията пораства още по-силно при приходите - с над 220%. Това обаче е наложило обилни разноски за уголемение и вложения, което е повода за загубата му. Сред огромните търговци и дистрибутори попадат и известни имена като " Промаркет ", " Софсток ", " Импириъл тобако ", както и търговеца на химикали " Брентаг ".

Скромно е представителството на хранителния бранш, само че със значими имена. За трета поредна година в " Гепард " попада производителят на оризови артикули " Нухелт " с неговата марка Rice UP!, който е и в топ 20 по личен състав. Тук е производителят на олио " Бисер олива " с позиция при приходите, както и производителят на салами от пловдивското село Житница - " Деликатес ", който е на трето място по брой на личния състав в класацията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР