„Много по-възможно е да получите отговор от Европейския парламент отколкото

...
„Много по-възможно е да получите отговор от Европейския парламент отколкото
Коментари Харесай

Кюстендилци получиха ценни съвети как Европа може да реши проблемите им

„ Много по-възможно е да получите отговор от Европейския парламент в сравнение с от българския. Това е по този начин, тъй като културата на връзка е много по-различна и е хубаво българите да знаят това “. Това съобщи на въпрос на Actualno.com посланикът на Европейския дирек на обществени права за България и изпълнителен шеф на фондация " Работилница за цивилен начинания " Илияна Николова по време на полемика, отдадена на обществените политики на Европа, в Кюстендил.
„ Трябва да внимаваме за кого гласуваме и да сме чули този, за който гласуваме, какво споделя – каква стратегия показва, какво желае да реализира. Сигурна съм, че всеки, който реши да напише мейл, до която и комисия в Европарламента да е, ще му отговорят. Попитайте, сигурна съм, че ще ви отговорят. Точно по тази причина приканвам всички да бъдем дейни във връзка с това да търсим правата си и да даваме оферти “, добави Илияна Николова.
Тя бе подкрепена от програмния шеф на Института за европейски тактики и практики Лидия Чорбанова, която също изрази мнение, че с верните стъпки в Европейския парламент може да имаме по-голям резултат в сравнение с в някои български институции. „ Първият и най-лесен метод да достигнем до европейските институции и гласът ни да бъде чут, е да гласуваме и да внимаваме кой избираме. Вторият е посредством пряк контакт даже посредством имейл до Европейската комисия. Освен това в Европейския парламент съществува една комисия по петициите и всеки жител на Европа, който счита, че са нарушени правата му, може да сезира комисията, да опише за казуса, да търси поддръжка посредством евродепутатите в комисията и да образува такова стратегическо болшинство, че казусът му да бъде решен “, безапелационна бе тя.

Лидия Чорбанова и Илияна Николова се включиха в полемика на тематика " Социалните политики на Европа и Европейският дирек на обществените права ". Събитието се провежда от Българското учебно заведение за политика " Димитър Паница ", което гостекспертите са приключили, и имаше за цел да запознае присъстващите с Европейския дирек на обществените права. Модератор на полемиката бе Сашо Ковачев от съдружие „ Ларго “, а срещата бе открита от заместник-кмета на Кюстендил Светослав Василев.
„ Европейският дирек на обществените права има ясни и съответни измерения към всеки един жител в Европейския съюз “, съобщи при представянето Илияна Николова. Тя добави, че е извънредно значимо всички ние да познаваме това, което Европейският съюз прави в обществената сфера. Трите съществени правилото на Европейския дирек на обществените права са равните благоприятни условия и достъп до пазара на труда, справедливите условия на труд и обществената протекция и приобщаване.
Всеки от тях има съответни измерения и сфери, които обгръща. Принципът за равните благоприятни условия и достъпа до пазара на труда включва четири съществени пункта - обучение, образование и учене през целия живот; тъждество сред половете; равни благоприятни условия за всички и дейна поддръжка за заетостта.
Справедливите условия на труд обгръщат всички съставни елементи, свързани с тях, като сигурна и гъвкава претовареност, работни заплати, информация за изискванията на работа и отбрана при положение на уволняване, обществен разговор и присъединяване на служащите, баланс сред работа и персонален живот, здравословна, безвредна и добре приспособена работна среда и отбрана на персоналните данни.
Третият принцип – обществената протекция и приобщаване, включва грижа и поддръжка за децата, обществена протекция, компенсации за безработица, най-малък приход, приходи и пенсии за напреднала възраст, опазване на здравето, интеграция на хората с увреждания, дълготрайни грижи, жилищно настаняване и помощ за бездомните хора, както и достъп до съществени услуги.

Илияна Николова даде и съответен образец за това по какъв начин жител на една страна, който се обезпечава до момента в който работи в други страни от Съюза, може да получи всичките свои пенсии от другите страни на едно място. Засегнат бе въпросът и за правото на обезщетение при безработица. И тук Европейския дирек пази служащия, като му дава право да получи заплащания за безработица без значение в кая страна от Съюза е работил.
„ Всеки един жител на Европейския съюз би трябвало да бъде чут, да има своето мнение и да получи всяко едно от тези права. Надявам се това и в България да бъде допустимо. Ние вървим по този път, въпреки и мъчно, и към момента имаме да наваксваме “, съобщи в края на презентацията си Илияна Николова, която е дипломат на благосклонност на Европейския дирек на обществените права в България.
В полемиката взе присъединяване и Лидия Чорбанова, която е програмен шеф на Европейския институт за тактики и практики. През сегашния мандат е консултант на евродепутата Костадинка Кунева от Гърция.
„ Европейският обществен дирек не породи елементарно. Създаването му бе ускорено от аргументи, които всички ние малко или доста сме изпитали на гърба си – международната икономическа рецесия, присъединението на страни от Източна Европа, които бяха по-бедни, и в един миг се оказа, че неравенствата са големи “, съобщи Лидия Чорбанова. Тя посочи, че съвсем една четвърт от популацията на Европа е застрашено от беднотия и обществено изключване. „ Именно по тази причина Европа си сложи за цел до 2020-та година броят на хората, застрашени от беднотия да бъде понижен най-малко с 20 милиона. Освен основаването на Европейската платформа против бедността и общественото изключване се сътвори и Фонд за развиване и подкрепяне с бюджет от 3,8 милиарда евро, който да бъде разходван в интервала 2014-2020-та година “, посочи Чорбанова.


Близо 17 милиона европейци са безработни, а 25 милиона деца живеят в беднотия, като делът на лицата от 0 до 17 години е по-висок от всяка една друга възрастова група. „ Това е един доста обезпокоителен миг и точно това бе фактът, който даде подтик на Европейския обществен дирек да стартира да се развива с по-бързи темпове “, посочи Лидия Чорбанова. Тя добави, че над 70 милиона души са хората с увреждания в Евросъюза, като те постоянно се сблъскват с спънки, които ги попречват да работят наедно с останалите в обществото.
„ Социалната политика не е тази, която би трябвало да гаси пожари, която би трябвало да подкрепя хора в неволя, която би трябвало да нахрани или да облече някого. Това е работа на цялото общество, това е работа и на самите жители. Социалната политика е тази част от политиките, която дава опция на обществото да се развива стабилно и всички ние да живеем добре “, съобщи Лидия Чорбанова. Тя бе безапелационна, че всички ние би трябвало да сме дейни като общество в европейския живот, като присъединяване в изборите за Европейски парламент е един от методите да сме ангажирани.
По време на полемиката след представянето на главните правила на Европейския дирек на обществените права присъстващите дискутираха въпроси, свързани с последните промени към изчисляването на пенсиите на хората с увреждания у нас, отсъствията на възпитаници и плануваните прекъсвания на помощи за това, както и цялостната картина на Евросъюза що се отнася до работната мощ в резултат на демографската рецесия и продължаващата миграция към Стария континент.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР