Много по-бързото въвеждане на мярката зелен билет“ в дните с

...
Много по-бързото въвеждане на мярката зелен билет“ в дните с
Коментари Харесай

Планира се по-бързо въвеждане на „зелен билет в София

Много по-бързото въвеждане на мярката „ зелен билет “ в дните с замърсен въздух ще бъде разисквано в Столичния общински съвет (СОС), съобщи през днешния ден пред БНР Лорита Радева - ръководителят на екокомисията.

По думите ѝ кметът ще може да подхваща мярката, без да се постанова да се изчакват два поредни дни със нечист въздух над нормата.

„ Ако Националният институт за метеорология  и метеорология разгласи жълт код за мъгла, или инверсия, или безветрие, или ниско атмосферно налягане, които ще доведат до задържане и струпване на атмосферни замърсители в ниските пластове на атмосферата, може да бъде въведена мярката „ зелен билет “, т.е. няма да чакаме “, сподели Лорита Радева в предаването „ Преди всички “ на „ Хоризонт “.

Досега изчаквахме 4 станции на Изпълнителната организация по околната среда да покажат над 200 µg/m3 или в два поредни дни по 200 µg/m3 на две станции, изясни тя и призна, че са станали обект на доста рецензии за забавянето.

Лорита Радева съобщи, че чака през днешния ден мярката да бъде утвърдена на съвещание на непрекъснатата комисия по запазване на околната среда, земеделие и гори в СОС, която оглавява, а по-късно и от общинския съвет.

Тя напомни, че отчет на Европейската счете палата, анализиращ положението на въздуха в 6 европейски града сочи, че през 2009 година в София дните с превишаване на нормите са били 171. През 2016 година вследствие на подхванати ограничения те са 71. 

 

„ Има резултат от това, което се прави, само че упованията са за още и още, и в случай че може нито един ден подобен (с превишени норми) “, сподели Лорита Радева. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР