Много пъти сме чували термина билки и подправки, сякаш си

...
Много пъти сме чували термина билки и подправки, сякаш си
Коментари Харесай

Разлика между билки и подправки

Много пъти сме чували термина билки и подправки, като че ли си наподобяват. Както всеки занимание готвач знае, билките и подправките са жизненоважни съставки в доста ястия. Те прибавят усет, мирис, цвят, текстура и даже хранителни субстанции. Тук ще ви научим на разликата сред билките и подправките:

Разликата сред билки и подправки

Билките нормално са листните елементи на растенията и могат да бъдат сладки или солени на усет. Някои други елементи на растението като кора, семена, плодове, корени и други, също се смятат за билки и се употребяват за лечебни цели.

Подправките са получени от кората, корените, пъпките, плодовете, цветните елементи или растителните семена, употребявани в храните за техния усет, цвят или като консерванти.

Както подправките, по този начин и билките са елементи от растения (пресни или сушени), които се употребяват за възстановяване на усета на храната. Известно е също, че резервират храната, лекуват заболявания и усъвършенстват козметиката.

Разликата сред двете е, когато те са получени от растение:

Билките идват от листната, зелена част на растението.

Подправките са елементи от растението които не са листната част, като корен, стъбълце, луковица, кора или семена.

Примери за билки включват босилек, риган, мащерка, розмарин, магданоз и мента. Те нормално се отглеждат в по-топли региони от подправките и имат огромна лечебна стойност и се употребяват и при приготвянето на козметични артикули.

Обикновено подправките се сушат, преди да се употребяват за подправяне на храни. Някои образци са канела, карамфил, джинджифил и черен пипер. За разлика от билките, те се отглеждат в по-тропическите страни. 

Подправките се дефинират като всеки изсъхнал растителен артикул, който се употребява най-вече за ароматизиране. Това в действителност уголемява определението за подправки, като ви разрешава да включите билки, обезводнени зеленчуци, смеси от подправки и семена от подправки.

Билките и подправките би трябвало да се съхраняват на хладно и изсъхнало място. Излагането на топлота, светлина или влага унищожава усета му. Изсушените билкови подправки би трябвало да се съхраняват в херметически затворен съд. Пресните билки би трябвало да се съхраняват в чаша вода или да се увият във влажна забрадка и да се съхраняват в хладилника.

Примери за билки и подправки

Билките включват босилек, дафинов лист, семена от целина, див лук, кориандър, копър, копър, лимонена трева, риган, магданоз, розмарин, култивиран чай, естрагон, мащерка и други

Подправките включват кардамон, канела, бахар, карамфил, индийско орехче, кайен, куркума, джинджифил, боздуган, шафран, ванилия, кимион, копър и други.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР