Много пъти беше задаван въпросът дали един болен, който е

...
Много пъти беше задаван въпросът дали един болен, който е
Коментари Харесай

С колко години съкращава COVID-19 живота: говори ген. Мутафчийски

 Много пъти беше задаван въпросът дали един болен, който е с COVID-19 и е получил инфаркт, е починал от инфаркта или от COVID-19. Оказва се, че засягането на кръвоносните съдове от COVID-19 е такова, че може да провокира всяко едно от тези болести. Това е и в унисон на проучването на " University of Glasgow ", което потвърди, че COVID-19 е лишил приблизително 13 години живот при мъжете, умряли от COVID-19 и 11 години приблизително при дамите ". Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

Той изнесе данни за експерти от Военномедицинска академия /ВМА/, които са посетили болница " Сан Матео " в Италия. Предстои двете лечебни заведения да подпишат контракт за обмяна на технология и хрумвания.

" Италианските експерти са показали последствията от ковид - увреда на бял дроб, на сърдечния мускул и на други органи. Били са разказани и кожни промени близо месец след боледуването ", добави ген. Мутафчийски.

" Правени са биопсии на сърца, което не съм чувал да се прави в България. Именно по този метод е потвърдено засягането на миокарда ", добави той.

" Имунохематолозите в " Сан Матео " са изяснили цялата идея за лекуване с плазма. Те употребяват прясно замразена плазма и вършат количествен разбор на равнището на антителата ", сподели още ген. Мутафчийски и добави, че това в този момент се създава и във ВМА.

" Лекарите в италианската болница са отчели, че при преболедували най-голяма плътност на антитела има до месец след болестта. До третия месец има внезапен спад на антителата, тази плазма към този момент не може да се води хиперимунна и те не я употребяват ", изясни той.

" Това е и в унисон с множеството изказвания на учени, че има спад на антителата и че имунитетът е допустимо да бъде временен. Във ВМА към този момент стартират да работят по някои от протоколите на " Сан. Матео ". В тази болница има над 5 хиляди дози със замразена хиперимунна плазма ", уточни още ген. Мутафчийски и напомни, че 7 пациенти във ВМА са се повлияли добре след преливане на кръвна плазма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР