Много пари от наскоро приключилия Съвет на ЕС трябва да

...
Много пари от наскоро приключилия Съвет на ЕС трябва да
Коментари Харесай

ARD: Българите са изоставени от ЕС срещу едно корумпирано правителство


Много пари от неотдавна завършилия Съвет на Европейски Съюз би трябвало да бъдат ориентирани и към България – най-бедната страна от Европейски Съюз и заемаща челно място по корупция. Така стартира репортаж на немската телевизия ARD от 26 юли, написа Медиапул.

Репортерът споделя, че държавното управление на Бойко Борисов е трябвало да се сблъска за следващ път с избор на съмнение. От седмици гневни българи са излезли по улиците на София и стачкуват против държавното управление си. Опасенията им са, че с милиардите от Брюксел ще бъде злоупотребено.

Коментарът е, че скоро пред Министерския съвет в София няма да настъпи успокоение. Напротив. Прави усещане, че доста младежи вземат присъединяване в демонстрациите. Немалка част от тях са следвали в чужбина. Те упрекват държавното управление в корупция и връзки с мафиотски структури.

" Резултатът от вота на съмнение беше явен авансово. Ние обаче чакаме въпреки всичко нещо да се случи – оставката на държавното управление, да вземем за пример ", споделя млада участничка в митингите. " Ние считаме, че цялото държавно управление е корумпирано. Когато смениш едни корумпирани хора с други, които идват от същото място, резултатът е същият и нищо няма да се промени ". " Протестите би трябвало да продължат, до момента в който държавното управление и основният прокурор подадат оставка ", споделят пред репортера протестиращи.

Отявлен покровител на протестиращите е президентът Румен Радев, който е непосредствен с опозиционните, другарски настроените към Русия социалисти. " Никога по-рано българите не са били по-силно стимулирани да си извоюват назад страната от мафията ", цитира малкия екран думите на президента.

Телевизията разяснява, че фотоси от спалнята на Бойко Борисов бяха публикувани в общественото пространство в България. Пистолет върху нощното шкафче, пачки с банкноти от 500 евро и златни кюлчета в чекмеджето. Дали става въпрос за достоверни или подправени фотоси, към момента не е изяснено.

Някои от хората са разочаровани от сдържаността и мълчанието на Европейския съюз във връзка със обстановката в България. " През последните години имаше някакъв надзор, само че в този момент към този момент не е по този начин ", споделя млад мъж. " Ние се усещаме изцяло изоставени тук против едно корумпирано държавно управление и правосъдна система ", добавя той.

За да продължат с натиска против ръководещите, уредниците на митингите възнамеряват за сряда акции в цялата страна.

Един от основателите на уличните митинги е юристът Николай Хаджигенов. Той се бори за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Хаджигенов счита, че Гешев е основна фигура на корумпираното и мафиотско ръководство на страната.

" Това е сериозен проблем, тъй като основният прокурор е безусловно недостижим. Единственото, което прави, е да пази корупцията и държавното управление, което е на власт. Той преследва само съперниците на държавното управление, елементарни хора, предприемачи, политически съперници.

В репортажа демонстрират подиуми от осъществения преди две години арест на някогашния кмет на регион " Младост " Десислава Иванчева, като се акцентира, че акцията е предавана онлайн по малкия екран.

Безпартийната Иванчева се беше оповестила против противозаконното строителство в ръководената от нея община, акцентира АРД. След като при инспекция бяха открити 56 000 евро в кутия за обувки в колата ѝ, тя получи обвинявания в корупция и в оказване на напън върху строителен бизнесмен.

Иванчева твърди, че парите са ѝ били подхвърлени. На първа инстанция тя е наказана на 20 години затвор, По-късно наказването е понижено на 8 години. Междувременно, Иванчева остана под домакински арест. Тя се поучава постоянно с юрист Хаджигенов, който я пази pro bono. Иванчева е уверена, че делото против нея цели да сплаши всички, които са си разрешили да се опълчат на ръководещите. " Арестът ми целеше да сплаши обществеността. Хората бяха уплашени, тъй като си мислеха, че щом това може да се случи на Иванчева, значи може да се случи и с мен. Целта ни не е единствено да победим в съда и да почистим имената си, само че и да покажем на хората, че не трябва да се опасяваме ", декларира Иванчева.

Правителството на Бойко Борисов разчита, че със промяната на петима министри ще успокои ситуацията в България. Протестиращите, обаче, са безапелационни, че ще останат, до момента в който цялото държавно управление не подаде оставка.

Съратниците на юрист Хаджигенов възнамеряват да разширят протестните акции. " Борисов опитва всичко, с цел да оцелее политически. Ние чакаме даже, че в случай че отстъпи от премиерския пост, ще продължи да ръководи от задкулисието. На нас ни остава да разтеглим митингите уместно ", заканва се той.

Източник: Медиапул

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР