Много отдавна разбрах, че ние не просто трябва да следваме

...
Много отдавна разбрах, че ние не просто трябва да следваме
Коментари Харесай

Не просто още един бар

" Много от дълго време разбрах, че ние не просто би трябвало да следваме клиента, а да предизвикваме това, което той ще желае по един доста тънък метод. За да създаваш тренд би трябвало да имаш новаторско предложение, което хората последователно да усвояват ", споделя притежателят на One More Bar Филип Григоров

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Нощният растеж на София

Градският превоз след среднощ ще раздвижи живота в града, само че столицата още не е достигнала капацитета на огромните европейски нощни дестинации
13 апр 2018
Икономика след среднощ

Софийските клубове и питейни заведения оферират от ден на ден многообразие от алкохол и музика. Приходите порастват. Клиентите им обаче са едвам към 20 хиляди
13 апр 2018
Как ще се промени центърът на София

През идващите години постройките в сърцето на града ще станат по-високи, а старите къщи и празните имоти - по-малко. При мъдро ръководство на града резултатът може да е добър
25 авг 2017 Да направиш известен бар в огромен европейски град значи да успееш там, където доста други са се провалили. Като едно такова място в София във времето се наложи основаният преди близо 10 години One More Bar. Скритата в разкоша на огромния двор къща на ул. " Шишман ", е била фамилна благосъстоятелност на банкерската фамилия Губиделникови, в нея последните си години е изживявал земеделецът Никола Петков, по-късно пък е била употребена и за детска градина. Но не духът на аристократичната къща отличава бара от останалите заведения в София. Той има в доста по-голяма степен мощния и вселенски темперамент, характерен на положителните и заведения в Европа. Нещо, което съвсем липсва като предложение на българския пазар. Различен е и поради характерната публика. За 10 години One More Bar съумя да събере на едно място дейните градски хора, които го припознаха като своето пространство за срещи, събирания и разформироване от делничния стрес.

Две десетилетия уроци

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Един от основателите и сегашен притежател на бара е Филип Григоров. В промишлеността той е прочут като сериен бизнесмен с редица сполучливи планове. Днес името му се свързва с пекарните Ma Baker, ресторант Lavanda, Bar Public и други

Филип прави първи стъпки в бизнеса още като студент. Тогава дружно с другари от детинство пробват да съвместяват работа и учене, с цел да покриват сметките си. Захващат се с разнообразни неща, до момента в който не вземат решение да отворят малко барче на ул. " Будапеща ". " Това беше нещо странично, никой не искаше да се развива в този отрасъл, тъй като всеки от нас учеше разнообразни неща ", споделя Филип Григоров. И те, както множеството дребни и междинни бизнеси през 90-те, учат нещата в придвижване. Екипът съумява да направи няколко положителни празненства и сътрудниците вземат решение, че са подготвени за нещо по-голямо. Все още не са приключили университет, когато през 1997 година отварят един от известните софийски нощни клубове - " Грамофон ". Управляват го 11 години. " Никога няма да не помни историята там. Ние го отворихме и след 2-3 месеца го затворихме, с цел да му създадем ремонт и да стартираме изначало. Без да желаеме, бяхме събрали квартала и стана нещо като каубойска среща. След второто отваряне сложихме фейсконтрол и защита и нещата потеглиха доста добре ", спомня си той. Наученото в този интервал остава един от най-важните уроци за бизнеса. А точно, че когато правиш заведение, би трябвало да го правиш за избрана публика.

Партньорите продават бизнеса през 2008 година, а Филип е единственият, който остава в промишлеността. Той взима концесията на къмпинг Арапя и основава там бар Pampero. " С Pampero проходих в коктейлната просвета. Това беше напълно различен вид заведение ", споделя предприемачът. По-късно се отхвърля от концесията и се насочва към реализация на концепцията за основаване на прекрасен столичен бар. Резултатът е Park Bar на ъгъла на улиците " Сан Стефано " и " Шипка ". Той е посрещнат от рецензията като " мястото, което градът чака от дълго време " и вечер е съвсем постоянно цялостен. Самият Филип е задоволен от резултата, само че си потегля от бизнеса заради зародили проблеми, свързани с изискванията за прилагане на помещението.

One more beginning

Участието му в основаването на One More Bar идва инцидентно и е по-скоро непринудено решение. " Продуцентът Димитър Гочев беше наел къщата за фотоси и ми направи предложение, в случай че мястото ми харесва за локация за бар, да я вземем. В последна сметка стартирахме с няколко съдружници ", споделя той. Партньорите му заемат инвеститорска роля в този план и в никакъв случай не са се занимавали оперативно с ръководството бара. Преди към три години излизат изцяло и от собствеността.

Филип Григоров не пожела да разкрие размера на инвестицията при старта, само че разясни, че вложеното от него и фамилията му към този момент се е изплатило, а приходите от бизнеса нарастват всяка година.

Къщата на ул. " Шишман ", в която се намира барът, е била фамилна благосъстоятелност на банкерската фамилия Губиделникови, в нея последните си години е изживявал земеделецът Никола Петков, а по-късно пък е била употребена за детска градина.

Фотограф: Цветелина Белутова Най-голямото перо в разноските първоначално е било за ремонта на къщата и основаването на интериора. Проектът е на архитектите Ева Куртева и Петър Маринов от kumaroffice, с които Григоров работи и в другите си заведения. " Когато сътворявам едно място, за мен е най-важно за кои хора го сътворявам. Това се научих от " Грамофон ". Намираш хората си през дизайн, музика, осветяване, а освен с подбор и цени ", споделя предприемачът. Той счита, че положителният бар е този бар, в който, когато седнеш на пиво, би трябвало да ти е умерено и хората на прилежащата маса да не нервират, а да са с непосредствен до твоя мироглед. One More Bar е за градския човек. " Мислил съм го малко по-арт, по-различен. Някои го възприемат като комфортен, други като съвременен, трети като cool. Възприятията на хората са разнообразни, само че за мен е значимо мястото да подготвя, да ти е удобно тук ", изяснява още той. Барът се посещава от доста чужденци, само че по думите на Григоров това не е било самоцел. Не са правени акции за реклама в изданията на самолетните компании и хотелите. Най-често задграничните клиентите схващат за мястото от платформи като Trip Advisor, където водещи са оценката и ревютата на предходни гости.

Трудността да изпразниш бара

За Филип Григоров е ясно, че барът ще се развива добре, още от втория ден след отварянето му. Действително той става известен доста бързо. В началото мястото е забавно за разнообразни групи хора, въпреки основателите да желаят тъкмо противоположното. " За нас е значимо тук да влизат верните клиенти, тъй че на всички да им е добре. Това не е пространство за футболни агитки да вземем за пример ", споделя той. Така стартира най-голямото предизвикателство – One More Bar би трябвало да бъде изпразнен. Телефонът за резервации е изхвърлен, такива обаче могат да се създадат на място. Въведен е фейсконтрол, само че той не стои на входа, а участва напълно дискретно. " Това беше един човек, който обясняваше, че празните маси са непокътнати, с цел да ограничи влизащите групи ", споделя притежателят. Той дефинира решението си като най-трудното, което е взимал за бизнеса. Трудно е било и да го изясни на своите сътрудници.

Що се отнася до конкуренцията, One More Bar може да бъде комплициран в една група с By The Way, Спутник и Bar Public. Това са местата в града, които се целят към потребителите от един сегмент.

Асортиментът, който те прави друг

" Много от дълго време разбрах, че ние не просто би трябвало да следваме клиента, а да предизвикваме това, което той ще желае по един доста тънък метод. За да създаваш тренд би трябвало да имаш новаторско предложение, което хората последователно да усвояват. Не можеш просто да решиш, че от на следващия ден ще си коктейл бар и да забъркваш едни коктейли, които никой не познава ", споделя Григоров. One More Bar потегля с коктейлната концепцията от самото си основаване. Всички типичен коктейли участват непроменяемо в менюто, само че има и авторски. " Нека дам образец. Ако можете да пиете Mojito на всички места в София, то тук концепцията ни е да можем да ви предложим три типа Mojito ", разяснява притежателят. Авторските предписания са основани от екипа на бара, а философията за този вид предложение към момента е застъпена в дребен брой заведения в София.

Филип Григоров има наблюдаване върху бар културата в един по-дълг интервал и счита, че потребностите на клиентите се трансформират фрапантно. Преди е било значимо алкохолът да не е подправен, по-късно да е сипан в обикновено количество, а през днешния ден питиетата би трябвало да са с качествени съставки и да са забавно поднесени. Тази смяна върви ръка за ръка с смяната на средата. Барманството към този момент е същинска и уважавана специалност. " Ние не стопираме да учим, да пътуваме на изложби в чужбина и да сверяваме това, което вършим, с това, което прави светът. Трудното е да се опитаме да го предложим на клиента, без да го насилваме. Това би трябвало да стане по един лек и натурален метод ", споделя той.

Подобно на заведенията за хранене, водеща при вида предлагани коктейли и тук е сезонността. " При нас трендовете са близки до тези в храненето. Избягват се захарта и оцветителите, търсят се натуралните и сезонни артикули ", изяснява притежателят. Повечето положителни питейни заведения по света подготвят част от съставките за коктейлите си сами. Това прави почерка на всеки друг. Практиката е такава и в One More Bar " Долу в мазето е нашата лаборатория, където отлежават разнообразни неща. За зимния ни коктейл да вземем за пример, сме затворили едно кампари в дъбова бъчва. То ще е готово чак по Нова година и ще вършим коктейла с него единствено до момента в който го има ", споделя Григоров.

От кухнята на бара

Коктейлната просвета в България набира скорост и това е видно и от продажбите в One More Bar. По данни на притежателя към 40% от оборота от алкохолни питиета идва от коктейли. Търсенето е друго в другите дни. В петък и събота хората излизат с несъмнено въодушевление и настройки за вечерта. Обикновено вървят на клубове и празненства и поръчват повече корав алкохол и шотове. През седмицата идват клиентите, които пият по едно-две напитки, с цел да разтоварят след работа. " Миксът през седмицата е друг. Миксът през лятото е друг, само че барът е цялостен във всички сезони ", споделя Григоров. Заведението има 80 места вътре и още 50 в градината, която работи до 22 ч.

Заетите в One More Bar са 26 души. В екипа има хора, с които Григоров работи от 20 години. Заради положителното име на мястото, намирането на личния състав зад бара не е толкоз мъчно. Почти няма текучество. " Трудностите са с хората в сервиза. Тук претендентите са доста разнообразни и като предпочитание за работа, и като хрумвания. Според мен това се дължи на обстоятелството, че на сервитьорската специалност към момента не се гледа като на барманската ", споделя той. One More Bar има трима оперативни мениджъри, а за самия Филип е значимо да седи покрай бизнеса и няма срещу да взима такива смени.

Най-големите разноски за активността са за наем и работни заплати. Средната стойност на едно зареждане със стока е към 10 хиляди лева

От другата страна на тези разноски стои все по-трудната задача да създадеш реципрочните доходи с първокласен артикул, чиято цена няма да отблъсне клиентите. В един коктейл към този момент се влага доста повече труд и се вършат доста по-големи разноски за образования и пътувания. Все по-важна става презентацията (или методът на поднасяне) на напитките. " Коктейлите не може да бъдат просто сипани в чаша. Днес те би трябвало да са " сготвени " и поднесени забавно. Съставките също са скъпи, само че ти не можеш да зададеш цена, на която ще станат непродаваеми. Всички търсим салдото сред качествения артикул и допустимата цена, а той е сложен ", споделя Григоров. Q&A

Колко е значима местоположението за триумфа на един бар?
За мен има два типа места - такива, които основават локация и такива, които вървят поради местоположението. Моите места, дръзвам да настоявам, са такива, които основават локация. Това е компликацията на занятието в сектора.

Какви са трендовете в развиването на питейните заведения?
Един от трендовете е да можеш да предлагаш повече home made и авторски неща. А огромното предизвикателство на този тренд е да запазиш положителното обслужване, тъй като може и да имаш ужасно меню, само че в случай че е комплицирано, и ти лишава доста време да го изпълниш зад бара, хората се изнервят да чакат и това какво получават, стопира да ги вълнува. Добре е да имаш малко и добре разпознаваемо меню. Класиките постоянно са на мода, а в коктейлите не би трябвало да имаш от А до Я. Достатъчни са единствено няколко.

Кои са плановете, които желаете да осъществите?
Големият ми блян и това, за което бих работил, според от метода, по който продължи да се развива ул. Шишман, е да имаме по-голяма обществена съгласуваност с другите заведения наоколо. Ако да вземем за пример вземеш един коктейл и решиш да отидеш до бар 5L, с цел да видиш какво се случва там, това да не е проблем. Или в случай че някой желае да намине от различен бар, да може да пристигна. Такова би трябвало да е усещането за нощния живот в огромния гард, а в София това някак липсва.

Каква е визията Ви за развиването на One More Bar в бъдеще?
Надявам се барът да остане със същия дух и темперамент, като несъмнено носи своите реформаторски хрумвания. Борим се всеки ден за това.

Кои са най-големите провокации, свързани с бизнес средата?
Това, че няма визия за развиването на нашия бранш. Има рекорден растеж на задгранични туристи в България и въпреки че има доста заведения в центъра, би трябвало да изгоним клиентите от градината в 22 ч. Трудно е да им разбираем за какво, когато се намираме в центъра. Но наредбите са такива и не е въображаемо за райониране, когато са правени. Най-лошото обаче в действителност е, че в случай че едни затваряме в 22 ч. и понижаваме звука вътре, то други не го вършат. Ако на едно място не се пуши, то на други се пуши, макар възбраната. Ето за какво с някои други притежатели на заведения учредихме асоциация, която да пази ползите ни. Иначе става невероятно да правиш бизнес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР