Много отдавна работя и обработвам българския фолклор и не само

...
Много отдавна работя и обработвам българския фолклор и не само
Коментари Харесай

Деси Добрева: Пея в най-различни стилове, но фолклорът това съм аз, това сме ние


Много от дълго време работя и обработвам българския фолклор и освен български в полза на истината и този, който се шири по нашите ширини. Няма по какъв начин да избягам от същността си, пяла съм най-различни стилове, на над 15 езика, харесва ми доста друга като жанрове, като стилове музика, само че мисля, че това, което ни прави забавни по света и у нас, е в действителност това, което сме ние, т.е. нашата еднаквост. Нашата еднаквост е обвързвана с нашите корени, с фолклора.

Това сподели в изявление за БГНЕС певицата Деси Добрева, дни педи концерта си във Варна „ Лудо младо “, който ще се организира на 22 юни.

Тя описа, че е изучавала дълги години фолклор и в музикалното учебно заведение, и по-късно в музикалната академия. Познава фолклора от вътрешната страна във всичките му разновидности, а ние имаме седем напълно разнородни фолклорни регионални.

Мисля, че нито една друга страна не може да се похвали с дребен мащаб като територия и толкоз богата палитра от разнородни фолклорни области и жанрове, сподели Деси.

Това дава такава независимост на един създател да опитва какво ли не, от коя ли не област да вземе нещо, каква ли да не е песента, кой да е инструмента, да го съчетае с какви ли не други похвати, способи, детайли, елементи и т. н. Просто за мен това е една богата палитра, аз доста одобрявам тази музика, тя ме кара да пребивавам, да скачам, да играя, да рева когато пея някаква хубава, тъжна ария. Освен това ме кара да се усещам българка, най-важното нещо. Така че може би има някаква пътеводна светлинка, която през живота ми все ме е бутала в тази посока – фолклор, фолклор.

За себе си Деси призна „ аз пея и други песни, пиша авторски песни също лични, множеството от аранжиментите и обработките на песните са мои, само че все се връщам нещо фолклорно да има, някое фолклорно елементче, детайлче, инструментче ли ще е, някоя темичка, нещо такова. И виждаме, че и у нас това се харесва, несъмнено, ние сме си българи, само че и в чужбина се харесва. И може би тъй като сервирам фолклора в един малко по-широк жанрово жанр, който е по-близък до масата, не е толкоз достоверно поднесен, надлежно повече хора го възприемат по-лесно, тъй като е обгърнат в някаква обвивка, която те познават, дали това ще са рок детайли, дали ще са поп, дали ще е джаз, соул, фънк, аз общо взето не се спирам пред един жанр, няма граници за мен, а пък и изобщо за актьора, тъй че може би поради това “, акцентира певицата.

За концерта „ Лудо младо “ в столичния НДК, който към този момент отмина, тя си спомня с прелестни усеща – задоволена от себе си и възхитена от вдъхновението на публиката. „ Публиката беше страхотна, аз съм извънредно признателна и удовлетворена като актьор, това е първи независим концерт, аз имаме доста изчерпателен метод към себе си и към нещата, които върша, постоянно означавам плюсовете и минусите. Със сигурност има доста неща, които би трябвало след това да надградя, само че като първи концерт мисля, че беше доста хубаво, доста прочувствено, което е най-важното за всички нас. Много бързо се сработиха всички екипи, които до момента не са се познавали, не са работили, това не един подготвен, изработен екип, който работи дружно от години, в противен случай – музиканти, танцьори, солисти, вокалисти, техническия екип, всички се сработиха някак си одобриха доста драговолно задачата с този концерт. Мисля, че и на тях доста им хареса самият концерт, тъй като видях по какъв начин с жар, с готовност изпълняваха нещата и се кефиха както се споделя жаргонно. Публиката също доста ми хареса като реакция, желаех да подбера в концерта разнообразни тематични детайли, които да ни придвижват от един сюжет към различен, от едно място към друго. Успях да покрия много от нашите фолклорни традиции, обичаи, музика, несъмнено, че не всички, би трябвало да оставим нещо и за идващите концерти, само че тази част с кукерите се получи доста мощно и доста хубаво, беше изненада “, описа Добрева. В началото множеството от техническия екип малко възроптаха: по какъв начин по този начин в залата ще влизат, това е доста мъчно за организация, по какъв начин ще ги снимаме, по какъв начин ще чуе звука, по какъв начин това по какъв начин онова…Казвам: Ще стане, ще стане, ще намерим метод, всичко ще стане…и фактически доста хубаво се получи. Аз съм ужасно признателна на самите кукери сурвакари, тъй като ние нямахме опция да репетираме с тях, това бяха над 50 индивида, те пристигнаха особено за този концерт от две села от пернишко и безусловно с една подготовка от 5 мин. си разказахме какво би трябвало да се случи, какво желаеме като страст, предпочитание, като облик. И те възприеха. Според мен също им хареса доста концертът и от самото начало откъм гърба, където бяха съблекалните поиграваха, дружно с костюмите, а те както знаете тежат извънредно доста, само че се радваха доста и на песните и забелязах, че най-после на поклоните бяха доста удовлетворени и щастливи и те самите, което е доста значимо, тъй като преди всичко публиката би трябвало да е удовлетворена, само че на второ място и участниците, тъй че мисля, че се получи доста хубаво и забавно, признава тя.

За себе си твърди, че е положителна като настройка. Ще дам единствено един образец за това по какъв начин се насочих към певческата кариера. Като бях дребна си свирех на едно пиано и си учех в музикалното учебно заведение с предмет класическо пиано, аз по принцип съм типичен ученик, като станах 7-8 клас доста желаех да уча опера и имах данни за това бях…сопрано тогава, Отидох при учителките, които обаче не ме одобриха, споделиха: Докато не качиш 10 кг не помни тук при нас, доста си кльощава, доста си слаба, изобщо не може да стане. Такова отчаяние беше за мен, аз по през целия ден пеех дружно със сестра ми на двуглас и майка ми седнал съм, слуша ме и ми сподели: Защото да не опиташ нещо друго, запиши нещо друго с пеене. И тогава се записах в едно детско шлагерно студио във Варна, където образоват дребни деца. И аз по този начин апропо потеглих и първата ария, която изпях там беше на Елвира Георгиева за един коминочистач. Съответно на първия концерт, който аз доста добре си припомням, излязох с една извънредно къса електриково зелена и доста погрешно ушита рокля от сестра ми…такива ни бяха опциите. Та явих се и изпях тази ария на Елвира Георгиева. И сега, в който излязох на сцената и видях всички приковани погледи в мен и аз също срещам тези погледи и на всичкото от горната страна мога да им въздействам – край, край. Това беше 9 или 10 клас, аз споделих - край това е изключителна мощ, можеш да промениш момента, времето, усмивката на индивида, в случай че е крив да го накараш да се усмихне и противоположното да се разплаче от резултата на това което правиш, от въздействието, от страстта, от силата, от заряда. И може би това беше водещият детайл за мен да продължа с пеене, тъй като когато свириш на инструмент, при мен с пиано…публиката не я виждам, нямам контакт с нея, не мога по този метод да й влияя. А това да мога да влияя непосредствено на един човек - Боже, несъмнено, то те окрилява, два ти всичко, аз желая по този метод да изразя моята страст, моята настройка с индивида насреща и поради това очевидно и продължих на сцената с пеене. Всъщност моят действителен живот е на сцената.

Деси Добрева дава обещание изненади на концерта във Варна. Променям всеки концерт за всяка една аудитория. Да не приказваме, че този концерт е в родния ми град, акцентира тя. Цялата ми махала с всички съседи, другари, близки, познати – всички ще пристигна на този концерт. Така, че би трябвало да се представим ослепително. Добрева признава, че един актьор без аудитория е нищо. За да те хареса тази аудитория би трябвало да се обърнеш към всеки един самостоятелно. Аз, когато мога, се пробвам да се обърна към колкото може повече погледи в залата – всеки един от тях да се почувства специфичен, сподели Деси. Защото моето обръщение е за всеки един, акцентира тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР