Много отдавна не правим некачествено нещата. Още Договара с Македония,

...
Много отдавна не правим некачествено нещата. Още Договара с Македония,
Коментари Харесай

Горан Благоев: Искането българите да влязат в Конституцията на РСМ обслужва Коминтерновската теза, че българите и македонците са различни

" Много от дълго време не вършим некачествено нещата. Още Договара с Македония, който Бойко Борисов подписа, е една огромна недомислица и той по тази причина не работи. Политиците си измиха ръцете с историческата комисия, не тя ще оправи българо-македонските държавни връзки ", съобщи пред бТВ журналистът Горан Благов в отговор на въпроса за новото напрежение в връзките България-РСМ.

" Ако цитираме думите на македонския президент Стево Пендаровски, че няма да предложения Радев в РСМ можем да си спомним българската сентенция " каквото повикало, такова се обадило ". Но истината е, че двамата президенти приказват на електоратите си, с цел да поддържат въздействието си. На Пендаровски му предстоят скоро избори ", изясни Благоев.

" Както направихме жест, по този начин нямаме никакви механизми за отстояване на нещата и по тази причина в този момент Стево Пендаровски си разрешава да приказва по този метод и то по телевизия, която минава за доста умерена, даже с прочут български уклон ", сподели той визирайки единодушието на България да одобри " френското предложение ", с което РСМ можа да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

" По-големият проблем не е, че българите ще бъдат вписани в Конституцията, по-големият проблем е да забележим какъв брой са българите в РСМ. Ако са 3 400 на фона на 300 хиляди паспорти нещо не излиза математиката. Това не беше най-работещия вид, тъй като автоматизирано обслужва Коминтерновската теза, че българите и македонците са разнообразни. Когато Македония впише българите в Конституцията си, тя автоматизирано ще стартира да упорства за българско малцинство в България. Проблемът е, че България не може да си отстоява ползите. Какво ми споделя Радев, когато споделя, че " Пендаровски би трябвало да си изживее идеологията ". А какво правиш когато ти, когато като Раймонда Диен отстояваш паметника на окупаторите, докарали на власт тези, които през 44-та година предадоха националните ползи във връзка с Македония ", разяснява Горан Благоев.

" Има още нещо, към което Европа е доста чувствителна-темата за фашизма. Пендаровски при поклонението в памет на починалите евреи от Македония сподели, че България би трябвало да се извини. Българският президент би трябвало доста ясно да артикулира в Европа каква е била ролята на България тогава, какво е можела и не е можела да направи. Аз не чакам от Македония и от Пендаровски нищо. Ние би трябвало да сме в дейната позиция. Ние би трябвало да имаме съответна политика, а не президента да приказва като Пендаровски, само че вижте по какъв начин ни гледа Европейски Съюз поради Украйна и да си дадем сметка до каква степен имаме въздействие и престиж. Македония по този въпрос има повече престиж от България тъй като е доста лоялна в помощта към Украйна ", сподели още журналистът.

" Би трябвало да се откри метод за започване на политическо равнище да се водят диалози, не на равнище комисия, това, което стартира Политическа партия, само че се срина. Историята да не я спасяваме с Историческата комисия, а с държавна работа. След няколко седмица има годишнина на Гоце Делчев, нещо да сте чули да се готви ", попита Благоев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР