Много от важните процеси в нашето тяло се контролират от

...
Много от важните процеси в нашето тяло се контролират от
Коментари Харесай

Няколко признака, че имате хормонален дисбаланс и как да се справите с него

Много от значимите процеси в нашето тяло се управляват от хормоните и по тази причина нарушеният баланс при някой или няколко тях въздейства на настроението, държанието, здравето и външния ни тип.

Те се произвежат от ендокринната система - надбъбречни жлези, щитовидната жлеза, панкреаса, яйчниците или тестисите.

Много фактори могат да им повлияят, което да докара до довде до дисбаланс и неприятното е, че колкото по-дълго време страдате от хормонален дисбаланс толкоз по-трудно е да го възстановите.

Кои обаче са нормалните признаци на хормонален дисбаланс?

1. Умора

Всички се уморяваме от време на време, само че в случай че се чувствате изморени от самото начало даже когато сте си умряли, сте хидратирани и следвате здравословен хранителен режим, може да страдате от хормонален дисбаланс и да има по-сериозен проблем с щитовидната жлеза и хормоните, които тя създава.

2. Стрес

Кортизолът, който е прочут с " хормона на напрежението " постоянно може да е провинен за чуството на безпокойствие.

Чувствата на паника, раздразнителност, неустановеност, боязън, самовглъбяване и меланхолия постоянно се пораждат, когато тялото и мозъкът биват насилени да действат вярно до момента в който са подложени на нескончаем стрес.

Наличието на сходни нарушавания, макар използването на ефикасни поведенчески страгии за битка със напрежението, постоянно сочат към хормонален дисбаланс.

3. Качване на тегло

Когато тялото е под стрес то създава доста по-голямо количество кортизол.

Кортизолът от своя страна командва тялото да задържа мазнините, тъй като е превъзходен източник на сила и в резултат на това качвате тегло или отслабването е доста по-трудно.

4. Безсъние

За него може да има доста аргументи, само че една от тях е ниското равнище на хормона мелатонин. Този хормон е виновен за спокойния сън, защото работи като естествено успокоително, а измененията в неговите равнища водят до бодърствуване.

В случай, че не можете да спите добре то е добра концепция да се консултирате с доктор.

Ако пък хормоналния дисбаланс е в резултат на различен проблем то се предлага да си починете добре, с цел да върнете естествения си хормонален баланс.

5. Проблеми с храносмилането

Хормоналният дисбаланс може да докара и до проблеми свързани с храносмилането.

Например високите равнища на естроген могат да повлияят на микрофлората на стомаха, а високите равнища на хормоните, отделяни от яйчниците, могат да са повода за непрекъснатите болки в корема.

Точно по тази причина, аки изпитвате такива признаци то най-вероятно са в резултат на нарушен баланс на хормоните.

6. Промяна в кожата и косата

Видът и здравето на кожата и косата са непосредствено свързани с хормоните.

Повишената или намалената функционалност на щитовидната жлеза да вземем за пример, може да аргументи суха кожа или коса, изтъняване на косата или косопад.

За благополучие обаче има и някои напълно лесни способи, по които да се справите с хормоналния дисбаланс:

1. Приемайте повече потребни мазнини

Телата ни се нуждаят от здравословни мазнини, с цел да създават хормони, да забързат метаболизма и да подсилят отслабването.

Опитайте да замените нездравословните мазнини с потребни такива като кокосово масло, зехтин или авокадо.

2. Адаптогенни билки

Адаптогенните билки като мака, родиола и ашваганда се употребявани от епохи за балансиране на хормоните и отбрана на организма от доста болести.

Освен, че оказват помощ на тялото да се оправи със признаците на стрес, адаптогенните билки усъвършенстват функционалността на щитовидната жлеза и намаляват безпокойството.

3. Хранителни добавки

Дори и да следвате здравословен хранителен режим, доста постоянно е нужно да си набавяте нужните хранителни субстанции посредством хранителни добавки.

Някои естествени са пробиотиците, костния бульон и витамин Д.

Пробиотиците усъвършенстват произвеждането на основни хормони като инсулин и лептин.

Костния бульон успокоява храносмилателната система и съдържа доста други съставки като колаген и глутамин, които усъвършенстват цялостното здраве.

Витамин Д пък работи като хормон в телата ни и предотвратява възпаления.

4. Пълноценен сън

Недоспиването се отразява доста зле върху здравето на мозъка, паметта и хормоналния баланс.

Стремете се да спите по най-малко 8 часа на нощ, с цел да дъдете опция на тялото да се възвърне, детоксикира и да държи хормони като кортизол, мелатонин и лептин в нормите.

Много специалисти настояват, че най-хубавото време за сън е сред 10 вечерта и 6 сутринта, тъй че може да опитате и това!/beu.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР