Много от уж новите, модерни и непознати вкусове и подправки

...
Много от уж новите, модерни и непознати вкусове и подправки
Коментари Харесай

Любопитно: Българинът преди 140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно

Много от сякаш " новите ", " съвременни " и " непознати " усети и подправки у нас в действителност са били добре познати на нашите прапрабаби и дядовци при започване на XX век. Това излиза наяве от огромното проучване " Изкуството на остарялата българска кухня " на Елена Кръстева и Гергана Димитрова.

Знаем от Захари Стоянов, че до преди Освобождението по нашите земи хората са ядели само самун и лук, означи Димитрова в студиото на " Тази неделя ". " Вероятно по тази причина е имало подобен апетит за западна просвета. В този интервал към момента няма построени усети и привички. Определени подправки, които в този момент сякаш откриваме, са били у нас и в края на XIX век ", уточни тя.

Кръстева уточни, че навиците ни са се трансформирали съществено за миналия век – салатата преди е била четвърто-пето ядене, като нормално за целия ден е имало единствено по едно хранене.

Изследването е на база на списанията от това време, а също и на кореспонденцията на персоналния секретар на Фердинанд граф Робер дьо Бурбулон, който споделял с майка си какво се готви в двореца.

Шеф Андре Токев означи, че България е била огромен производител на " забавни артикули " като аспержи и артишоци.

" Много разнородни предписания, които демонстрират, че българинът преди 120-140 година се е хранел много забавно и разнообразно, може би през социализма всичко беше прекомерно стандартизирано, изгуби се тази регионалност ", разяснява той.

И добави: " Кухнята е история и историята е кухня ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР