Много от токсичните вещества от цигарения дим са значително намалени

...
Много от токсичните вещества от цигарения дим са значително намалени
Коментари Харесай

Алтернатива за неспасяемите пушачи

Много от токсичните субстанции от цигарения пушек са доста понижени в парата от IQOS, а бездимните артикули понижават риска от сърдечно-съдови болести, считат световноизвестни лекари.
Над 1 милиард са пушачите по света, като се чака броят им да се резервира в идващите години спорез здравните организации.
Водещи здравни специалисти проучиха данните от самостоятелни проучвания в интернационална онлайн среща на тематика „ Намаляване на вредата от тютюнопушенето “. Основни учасници бяха проф. Рувен Зимлихман, израелски кардиолог, шеф на Института по медицина и хипертония в Израел, ръководител на Израелското сдружение по хипертония и на Висшия съвет на Израелската здравна асоциация и Д-р Питър Харпър, английски онколог, завеждал онкологичните отделения на лечебните заведения Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон, член на борда на Националния институт по онкология на Франция и консултант в правенето на стратегическа национална рамка за лекуване на онкоболни на Франция.
Проф. Зимлихман приказва за новите самостоятелни научни проучвания в региона на понижаване на вредата от тютюнопушенето. Ето какво показа той:
„ До 2000 година ние виждахме значителен спад на смъртността от сърдечно-съдови болести. Това се дължеше както на развиването на медицината, по този начин и на по-добрия метод на живот – надзор на тежестта, по-малко алкохол, отвод от пушене. Тази удобна наклонност на понижение се вижда до 2000 година – към този момент 20 години имаме плато. Това се дължи на обстоятелството, че който е желал или могъл да промени метода си на живот към този момент го е направил. Понастоящем имаме едно ядро от хора, които не желаят или не могат да създадат смяна.
В света има над 1 милиард пушачи, като здравните организации предвиждат, че броят им няма да намалее значително през идните години.На тези хора неведнъж им е казано, че пушенето е нездравословно и убива. Не имам вяра да има човек, който не знае това. Но все пак те не престават да пушат, част от тях са пробвали да спрат, само че не са съумели. За тях ни би трябвало нещо ново – нов метод, който да им помогне да живеят по-добре, изложени на по-малко токсични субстанции в сравнение с при цигарите. Именно това е намаляването на вредата.
Като водещ кардиолог в Израел, проф. Зимлихман показа опита си с пациенти-пушачи досега и разяснява какъв брой е мъчно за тях да откажат нездравословния табиет:
„ Имам пациенти, които след кардиологична интервенция трансформират метода си на живот и не престават напред в доста положително положение. Имам обаче и пациенти, които откакто излязат от реанимация след прекаран инфаркт или байпас на сърцето, се кълнат, че ще спрат да пушат, че ще отслабнат. И го вършат, само че за малко. Връщат се на надзорен обзор след няколко месеца и признават, че още веднъж са качили килограми, почнали са да пушат и не са почнали да спортуват. Уплашени са от прекарания инфаркт и от това, че резултатите от положителният метод на живот са били краткосрочни. Имаме пациенти с диабет, които не отслабват и не престават да ядат сладко. Имаме и пациенти с ХОББ, които не престават да пушат. Те знаят, че пушенето им вреди и го схващат, само че не могат да спрат “ .
Проф. Зимлихман показа изследване, в което се вижда удвояване на риска от развиване на сърдечно-съдови болести при пушачи, които в допълнение с това имат история на сърдечно-съдови болести в фамилията. Затова е доста значимо пациентите да спрат да пушат или най-малко да понижат риска. Пушенето е значим и обратим рисков фактор за развиване на сърдечно-съдовите заболявания. Рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%.
Ето по какъв начин професорът разяснява различните разновидности за набиране на никотин от върлите пушачи:
„ За бездимните артикули – те дават опция да се понижи рискът от поява на сърдечно-съдово заболяване за пушачите, които не могат да спрат. Това се дължи на понижените формалдехиди с над 90%. Също по този начин са понижени концентрациите на главните канцерогенни субстанции спрямо цигарите. Има доста доказателства, като крайни точки за развиване на разнообразни болести спрямо пушенето “.
Има и задоволително данни и за електронните цигари. Проф. Зимлихман цитира изследване, в което се изследва способността на артериите да се уголемяват, като се съпоставят пушачи и консуматори на електронни цигари. След един месец прилагане на електронни цигари, виждаме, че опцията към органите да минава повече кръв (т.е. артериите да се уголемяват нормално) се усъвършенства доста спрямо пушенето.
За процедурите по позволение за продажба на нови произведения, съдържащи никотин в Съединени американски щати, професорът сподели:
„ Доказано е, че доста от токсичните субстанции, налични в дима от цигарите, са доста понижени в парата от IQOS. Затова се счита, че по този начин ще се понижи и рискът от сърдечно-съдови и белодробни болести. Ние като лекари имаме етичното обвързване да предоставяме правилна информация на пушачите. Най-добре е да спрат, а в случай че не могат да са осведомени с другите възможности. Тези други възможности се изследват от редица здравни организации “.
Онкологът доктор Питър Харпър срещна участниците в полемиката с регулациите на национално и интернационално равнище за понижаване на вредата от тютюнопушенето. Той показа забавни обстоятелства и статистически данни:
" 70 милиона души по света употребяват електронни цигари и нагреваеми тютюневи произведения. Знаем, че тези произведения съдържат по-малко токсични субстанции, а инвиво и инвитро проучванията потвърждават понижена токсичност. Още няма дефинитивно удостоверение дали тази по-малка токсичност води до понижение в развиването на болесттите свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години или би трябвало да действаме в този момент.
Заболяванията свързани с пушенето лишават десетилетия, по тази причина ще ни е нужно десетилетие, с цел да имаме данни, какво ще се случи с човек, в случай че премине от цигари на бездимен артикул. Такива действителни данни имаме за снус. Изследванията от Швеция, където снус (тютюн за дъвчене, без горене) е доста известен, имаме най-ниска смъртност от ракови болести в света. Употребата на никотин съдържащи артикули би трябвало да се управлява и следи, да имаме данни и изследвания, с цел да сме сигурни, че в действителност новите артикули водят до по-малък риск “.
 Д-р Харпър съобщи изрично: „ Ако човек може да спре – да го направи. Това е най-хубавото решение. Дали прекосяването на различен артикул ще ти помогне да спреш? Индустрията споделя, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при множеството от моите пациенти, които минават на различен артикул е, че те съумяват да спрат. Има научни изявления за възстановяване на белодробната функционалност, а от сърдечно-съдова позиция имаме възстановяване еластичността на съдовете при прекосяване на бездимни произведения. Излагането на токсични субстанции е по-ниско, а оттова и риска.
А какво се случва при прекъсването и при прекосяването на бездимни произведения при пациенти със сърдечно-съдови болести?
Проф. Зимлихман коменира по този начин: „ Спирането на пушенето води до понижаване на сърдечно-съдовите заболяване. Имаме данни, че при пациенти с инфаркт на миокарда, които незабавно по-късно стопират да пушат, рискът от още един инфаркт до 1-2 години спада с над 30%. За тези, които не стопират рискът остава висок. Що се отнася до ХОББ – развиването и затрудненията зависят и от генетични фактори. Имаме два типа затруднения – едното е устойчиво и необратимо увреждане на тъканите. То е необратимо. Другото затруднение е инфектиране, което може да се понижи с времето. Там имаме пряк резултат на токсичните субстанции, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните субстанции, тези токсични субстанции са доста понижени “.
Изводите от полемиката демонстрират, че бездимните и електронните цигари съставляват по-безопасна опция за пушачите, които не могат или не желаят да се откажат от тютюнопушенето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР