Много от променящите света събития се случват без много шум,

...
Много от променящите света събития се случват без много шум,
Коментари Харесай

Гърция срещу Турция, или новите тектонични промени на глобалната сцена

Много от изменящите света събития се случват без доста звук, съвсем при цялостна тишина. Преди няколко дни умел гръцки посланик, немски арбитър и непосредствен консултант на турския президент Реджеп Тайип Ердоган седнаха на една маса в дребна постройка до немското канцлерство в Берлин. Подобна сцена би била немислима преди няколко години, защото единствените медиатори сред Гърция и Турция след 1950 година са американци. Дийн Ачесън, Кларк Клифърд, Сайръс Ванс и Ричард Холбрук са едни от по-известните медиатори за Кипър или Егейско море, написа електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен от организация " Фокус ".

Нещата обаче бързо се трансформират към Гърция и по целия свят. Америка се отдръпна в своята черупка и обичайните външнополитически механизми се разпаднаха. Много деен и кадърен дипломат може да съобщи друг облик на локалната аудитория, само че истината не може да бъде скрита и за жалост Ердоган знае всичко това прекомерно добре.

Тук, в този квартал, сме склонни да претърпяваме тектоничните промени на световната сцена като далечно ехтене. Но е време да изхвърлим старите принадлежности, които използвахме за разбор на света. И не мисля, че към този момент можем да изключим нещо. Искам да кажа да вземем за пример, че никой не трябва да се изненадва, в случай че види Москва да посредничи при възможна ескалация на напрежението сред Гърция и Турция, показва създателят. Тя прави това на доста фронтове, а в случай че изиграе такава роля сред две държави-членки на НАТО, това ще усили престижа ѝ. Природата ненавижда вакуума, а Съединени американски щати оставиха прекомерно огромен, който ще бъде напълнен от други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР