Много от най-големите археологически находки в историята, осветлили миналото на

...
Много от най-големите археологически находки в историята, осветлили миналото на
Коментари Харесай

Най-странните гробници, откривани някога

Много от най-големите археологически находки в историята, осветлили предишното на човешката раса, са открити на дъното на антични гробници. Страхът от гибелта е съпътствал хората от зората на цивилизацията и навръх тези места ясно могат да се видят техните страхове, очаквания, обичай и просвета. Тези усеща карали античните да строят в миналото грандомански некрополи, които с течение на времето били забравяни. Представяме ви най-странните от тях.

Древноегипетски романс

През 2013 година учени откриха край египетското градче Саккара гробница, превърната безусловно в паметник на любовта сред жрицата на господ Ра Меритисис и артиста Каай от двора на фараона. Находката е първа по рода си. Установено е, че е от 3200 година прочие н. е. По това време по поречието на Нил са се строили главно пирамиди, а гробници на висшето жречество и аристокрацията не са намирани. Вместо рисунки по стените, изобразяващи многото богове на Египет, в гробницата били изрисувани подиуми от живота на влюбените – по какъв начин се държат за ръце, по какъв начин са със фамилията си, по какъв начин се гледат в очите и така нататък

Повелителката на костенурките

През 2011 израелски археолози се натъкват на античен гроб, който проучванията демонстрират, че е на повече от 12 хиляди години. В него намират 74 тела, само че едно от тях се отличава. То е на 48-годишна, жена заровена с очевидно нечувани за времето си почести. Отделен от другите, скелетът й има доста костени бижута. Жената не била положена напряко на земята, а върху корубите на десетки сухоземни костенурки. Коруби имало и вградени в стените, както и върху самото тяло. Те били общо 86. Учените имат вяра, че дамата била шаман на племето и била доста уважавана. Хората вярвали, че поддържа връзка с духовете на животните, а нейният нравствен аспект бил костенурката.

Гробниците на седящите аристократи

В зенита на Империята на маите Копан (останките му се намират в сегашен Хондурас) бил един от най-големите градове в света и търговски център, прочут в цяла Централна Америка. Жителите му били извънредно богати и заради това склонни към странности. Това съдят археолозите, разкрили в региона му няколко гробници на локалните аристократи. Те били на дълбочина повече от 12 метра. Не били обозначени по никакъв метод. Самият гроб представлявал мебелирана стая, изсечена в скалите. Труповете били разполагани в ежедневни пози от живота им, най-често седящи на дървени столове с кръстосани крайници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР