Много от нас всяка сутрин воюват с будилника, отлагайки ставането

...
Много от нас всяка сутрин воюват с будилника, отлагайки ставането
Коментари Харесай

''Още 5 минути'' или защо сутрешното доспиване е вредно

Много от нас всяка заран водят война с будилника, отлагайки ставането с „ още 5 минути “. Американският доктор Крис Уинтър счита, че този привидно безопасен развой нанася вреди на организма. В резултат се нарушава изработването на хормони, през целия ден се усещаме недоспали, нарушава се работата на органите.

Хормонални нарушавания
Ако заран непрестанно отлагаме ставането, доспивайки за „ още 5 минути “, мозъкът не схваща по кое време би трябвало да се настрои на режим бодърстване. В резултат не се задейства механизмът за освобождение на хормони и ние не се усещаме отпочинали, изяснява Уинтър.
Основното нарушаване е във връзката мелатонин-кортизол. При събуждането хормонът на съня (мелатонин) отстъпва мястото си на основния хормон на бодърстването – кортизола. Ако след пробуждане, решим да поспим още малко, нужните хормони не се създават и при ставане се усещаме сънливи и дезориентирани.

Проблеми със утринната дефекация
Събуждането пренастройва организма и той безусловно се включва в режим на дейна работа, стомашно-чревният тракт не е изключение. Сънят и храносмилането са тясно свързани, а в случай че чревният тракт не се разсъни в точния момент резултатът може да бъде запек или отичане на корема.

Чувство на апетит през целия ден
Пробуждането е обвързвано с отделянето на хормона грелин – хормонът на глада. Ако сме се събудили гладни, а след това още веднъж заспим, равнището на грелина пада, само че след няколко часа ни връхлита с нова мощ, заставяйки ни да преяждаме.

Сънливи през целия ден
Сънливостта води до усложнения да вземаме решения, допускане на неточности. Трудно се настройваме в режим на работа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР