Много от нас работят в неспиращ поток от задачи, имейли,

...
Много от нас работят в неспиращ поток от задачи, имейли,
Коментари Харесай

Как да вършите по-малко неща

Много от нас работят в неспиращ поток от задания, имейли, обществени медии, срещи, бягане от едно към друго. В края на деня сме изтощени и нямаме сили за нищо. Започваме идващия ден, подготвени да се гмурнем в безкрайния поток задания и разпръскване.

А дали в действителност си коства? Дали не пропиляваме живота си в претовареност и загуба на концентрацията? Какво щеше да стане, в случай че просто вършехме по-малко неща?

Ползите

1. Постигате повече

Не, не свършвате повече работа (в последна сметка нали вършите по-малко), само че в случай че вършите по-малко и се фокусирате върху значимите неща, в действителност постигате по-добри резултати, и по-смислени достижения.

2. По-малко тревожни сте

Когато се освободите от резсейващите и несъществени неща, вие се освобождавате от страха, че би трябвало да вършите тези неща. Научавате, че светът не разпада, когато не извършите тези неща.

3. Наслаждавате се повече на живота

Да си отделите време, с цел да се фокусирате върху фактически значима задача, или да се насладите на дребните неща вместо да препускате през тях, е доста по-приятно.

4. Създавате си време

Когато вършиме по-малко, внезапно усещате, че имате свободно време. Какво можете да вършиме с всичкото това време? Можете да вземем за пример да прекарвате време с обичаните си хора, да четете, да пишете, да вършиме музика, да се упражнявате, да готвите здравословни ястия, да започнете личен бизнес, да медитирате, да вършиме йога?

Стига с изгодите. Толкова са задоволително. Ще откриете и други, стига единствено да опитате.

Наслаждавайте се на дилемите си

Когато се захванете с една задача – да речем, да напишете нещо – създайте си пространство към тази задача.

Наистина се концентрирайте, отделете ѝ цялото си внимание, отдайте ѝ се и ѝ се насладете. Всяка задача може да е приятна с тази настройка – да даже чистенето и смятането на налозите. Докато вършите задачата, не се втурвайте през нея, а обръщайте внимание, присъствайте и се усмихвайте. Когато сте подготвени, насладете се на достижението, вместо незабавно да гледате кое е наред. Дишайте сред обособените задания.

Подбирайте и подреждайте дилемите си деликатно

Мислете за себе си като за колекционер. Всеки ден е стеснен, животът ни е стеснен, и може да се опитваме да или натъпчем всевъзможни неща в него, или да подберем единствено прекарванията, които си коства в тези лимитирани дни.

Какво ще оставите, в случай че подбирахте единствено най-хубавото? Моят ден да вземем за пример постоянно съдържа нещата, които обичам – медитация, писане, кафе и четене, превозване на време със брачната половинка и децата ми, извършения, ястие на здравословна храна, помагане на хората, разходки, още четене, чаша или две алено вино. Не всеки ден има всички тези неща, и може би не в този ред, само че това са някои от нещата, които мисля, че си костват в деня ми.

Можете ли да вършиме по-малко неща през днешния ден? И по какъв начин?

Отговорът е да, можете, даже да сте се затрупали с купища с дребни задания.

Ето какво предлагам:

1. Поемете мирис. Оставате си миг за пауза в натоварения ден и вдишайте. Обърнете внимание на дишането си за минута, след което обърнете внимание на тялото си – по какъв начин седите, дали челюстите ви са стиснати, къде чувствате напрежение.

2. Сега помислете за деня си. Какво сте създали досега? Какво се обрисува на хоризонта за останалата част от деня? Има ли нещо, от което можете да се освободите? Можете ли да създадете пространство сред дилемите си? Можете ли да се освободите от маловажното и да оставите единствено най-хубавото?

3. Научете се да разпознавате значителното. Отнема време да разберете кои задания ще имат най-голямо въздействие върху живота ви, кариерата ви, способността ви да помагате на другите и да променяте света. Започнете да научавате това през днешния ден – вземете това, което смятате за най-важно, разчистете малко пространство и просто поработете върху него. Насладете му се.

4. Намалете разсейващите фактори

Помислете за къса цифрова диета – освободете си ден или седмица без обществени медии, вести, развлекателни уеб сайтове, местата, където нормално си отвличате вниманието. Какво ще вършиме, когато желаете да се разсеете? Може би ще упражнявате, ще медитирате, ще създавате.

Дишайте. Наслаждавайте са на новото простраство. Насладете са на хубостта да вършите по-малко.

Автор: Лео Бабаута

Източник: zenhabits.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР