Много от нас помнят легендарния голмайстор на Цървена звезда Дарко

...
Много от нас помнят легендарния голмайстор на Цървена звезда Дарко
Коментари Харесай

От скрина: От Гиби до Валенсиана

Много от нас помнят именития голмайстор на Цървена звезда Дарко Панчев. Години след края на кариерата си някогашният македонски нападател върти кафенето " Деветка " в Скопие. Казват, че при добър шанс може да срещнете Кобрата, както преди време назоваха Дарко, в заведението, където той с удоволствие ще се снима с вас. Може и да ви опише някоя история от своя " скрин ". Предлагам да създадем един бърз тур из няколко позабравени паметни местенца, свързани с част от българските футболни митове и с безчет мемоари, несъмнено.

През лятото на 1991 година пред " Колежа " в Пловдив стопира тъмносиньо BMW, от което слиза звездата Божидар Искренов. На първата подготовка на Гиби с фланелката на Ботев се изсипват цели 2 000 души, а за дебютния му дуел за " канарчетата " – 12 000. " Взехме го за 10 хиляди $ и още първия мач избихме парите ", хвалят се от пловдивския клуб. Радостта на народа пък взема решение да се опитва и като предприемач под тепетата. Той отваря бар " Гиби " наоколо до гребната база. Твърди се, че някогашният баскетболист Здравко Димитров – Зико е нещо като съучастник на Искренов. " Гиби " обаче не просъществува дълго. Няколко месеца по-късно Гибона и Зико схващат, че не са на облага от цялата работа и пускат кепенците.

Скоро по-късно огромна известност в Пловдив придобива заведението " Барса'92 ", за което се приказва, че е благосъстоятелност на футболния арбитър Атанас Узунов. Барчето на кума на Христо Стоичков се намира в жк " Смирненски " в западната част на града. " Барсата ", както го назовават, става хитово място поради сателитните канали, с които разполага. Хората се събират да пият бира, гледайки мачове от Испания, Англия или Германия. По това време седмичните срещи, които се излъчват в родния ефир, се броят на пръстите на едната ръка – малко " А " група, малко евротурнири и толкова. Затова спътникът е огромен разкош. " Беше малко по повърхност заведение, което обаче бе доста известно. Гледаха се мачове по спътника в мощно задимена конюнктура. Всичко обаче замря с всеобщото нахлуване на кабеларките ", описват пловдивчани.

Прехвърляме се против НДК в София, където в тези години порти отваря коктейл-бар " Валенсиана ", благосъстоятелност на национала Любослав Пенев. Доста футболисти давят тъгата или поливат триумфа в паметната златиста сграда с голям черен прилеп над входа. Така да вземем за пример през 1997 година " Ел Голеадор " черпи близки и другари в нощта след историческата победа над Русия, класирала България за международното състезание във Франция. Тогава Любо идва в заведението дружно с Калин Банков и Петър Витанов и тапите хвръкват шумно във въздуха. " Валенсиана " прескача прага на XXI век, само че последователно замира до катанец. През есента на 2002 година пред бара е взривена мощна бомба, като столичани свидетелстват, че гърмът бил унищожителен. Ескплозията била усетена даже от живущите при " Цариградско шосе ".

Емблематично място в центъра на София, обичано на спортните публицисти през 90-те години, е кафене " Грациани " на някогашния рефер Георги Цветанов. В своя по-късен стадий заведението предлага и скара. На масичките на ул. " Искър " се събират какви ли не представители на българския футбол – президенти на клубове, чиновници от Българския футболен съюз, треньори, деятели, митове, съдии, клубни шефове, публицисти. Затова пишещите братя назовават пивницата " Малкото БФС " – богат извор на вести. Във времената към Мондиал'94 популярност набира и бар " Реал Сарагоса " на синята звезда Наско Сираков. Казват, че след всяка българска победа на финалите в Съединени американски щати, барът в Долни Богров осъмвал с празни бутилки от уиски. Изпивало се всичко докрай за здравето на четата на Димитър Пенев.

Връщаме се още веднъж при тепетата. Много пиянство се е изляло и в ресторант " Майорка " на някогашния изпълнител на Левски Петър Курдов. В зората на демокрацията Пиер Курда, както го назовават почитателите, изкарва прочут интервал в Примера дивисион. При завръщането си в Пловдив нападателят взема решение да отвори заведение с името на тима от Палма де Майорка. Кръчмата е ситуирана в зала " Строител " и е измежду най-популярните места за разформироване за времето си. Случвало се е да стават и мелета сред почерпени клиенти, спомнят си очевидци. По-късно " Майорка " затваря, а Курдов се насочва към хотелиерския бизнес.

Продължаваме разходката из мъничката ни и занимателна страна. Дълги години ресторант в Плевен държи славният занаятчия на директните свободни удари Пламен Гетов. Заведението на тогавашния техничар се назовава " Копитото " и приема гостите си наоколо до стадион " Плевен ". До гостилницата на Маестрото се намира и конюшната с расови жребци, отглеждани от някогашния национал. Отваряме една скоба, с цел да кажем, че брачната половинка на Пламен Гетов – Ива, е една от най-хубавите състезателки по конен спорт в България. Случвало се е футболната легенда да се появи край масите и да предложения клиентите да прегледат конете. Разбира се, в конюшната не минава и без футболни разкази от страна на звездния изпълнител на Спартак (Плевен).

Ще споменем още тогавашния диско клуб " Национал " на Емил Костадинов в Несебър; бургаската дискотека " Зорница " на Златко Янков, Симеон Чилибонов и Диян Петков, минала по-късно в ръцете на добре облечени бизнесмени; кафенето на емблематичния вратар Илия Вълов до РУМ в жк " Дъбника " във Враца; паметната механа " Чевермето " на Наско Сираков, в която се " ражда " едно от най-спортните фамилии в България; и... ще спрем дотук, с цел да не пресолим манджата. Днес " Гиби " и " Валенсиана " ги няма от дълго време. Няма и още доста други нещa.

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР