Много от нас нямат време или пък желание да прекарват

...
Много от нас нямат време или пък желание да прекарват
Коментари Харесай

Митове за тичането, на които много хора вярват

Много от нас нямат време или пък предпочитание да прекарват повече от час във фитнес залата и избират да се погрижат за здравето си като потичат в близкия парк.

Уредите във фитнеса са в пъти по-мръсни от тоалетна паница

Ако сте от феновете на тичането, то съвсем несъмнено ви се е случвало най-малко един път да водите диалог с други фенове или просто многознайковци, които да ви поучават по кое време, къде и по какъв метод е най-правилно да се тича.

Тогава е много евентуално и да сте чували три от най-разпространените мита за тичането, в които доста хора имат вяра, а не би трябвало.

Ето ги и тях:

Мит №1: Трябва да се тича с дребни, само че бързи крачки

Реалност: Трябва да се тича по този начин, както е най-естествено за тялото

Препоръчително е да се вършат по-малки крачки, с цел да се избегне момента, в който кракът ни стъпва прекомерно надалеч от тялото и усилва шока при срещата със земята, както и риска от пострадване.

Митът се заражда през 1984 година, откакто треньорът по лека атлетика Джак Даниелс вижда, че на Олимпийските игри лекоатлетите тичат с движение най-малко 180 стъпки в минута. Уловката тук обаче е, че става въпрос за професионални спортисти, а не фенове като множеството от нас.

КАК ДА съдебна експертиза ПОЧУВСТВАМЕ ПО-ДОБРЕ В ТЯЛОТО СИ САМО ЗА СЕДМИЦА

През 2017 година специалисти откриват, че без значение дали сте експерти, или не, броят на стъпките, които вършиме за минута при бягане, би трябвало да бъде подобен, какъвто тялото ви повелява. Като в действителност с времето естествено се получава по този начин, че колкото по-тренирани сме, толкоз по-голямо разстояние изминаваме с по-малки крачки.

Мит №2: Първо предната част на ходилото би трябвало да допре земята

Реалност: Трябва да се стъпва по този начин, както ходилото ни усеща, че е естествено

Различни проучвания демонстрират, че хората, които стъпват първо с петата или непосредствено с центъра на ходилото си, тичат по-неефективно и има по-голяма възможност да се наранят. Проучванията обаче не настояват, че смяната в метода на стъпване ще направи тичането на тези хора по-ефективно или ще понижи вероятността от пострадване.

Проучване от 2017 година, основано на литература по тематиката, открива, че прекосяването от стъпване на пета към стъпване в центъра или предната част на ходилото не усилва успеваемостта при тичането, не отстрани въздействието на контакта на ходилото със земята, нито пък понижава риска от пострадвания.

Мит №3: Трябва да се тича с обувки, които пасват на извивката на крайници

Реалност: Дори и да не пасват на извивката, би трябвало просто да са комфортни

Идеята зад това е, че всеки човек стъпва по друг метод по време на бягане, по тази причина би трябвало да носи обувки, които по-скоро пасват на стила му на бягане, а не толкоз на извивката на крайници му.

Вариантите при бягане са главно три – огромно извиване на ходилото във вътрешността, огромно извиване на ходилото на открито, или стъпване право върху земята.

В някои от профилираните магазини за спортни артикули за бягане има устройства, които откриват по какъв метод човек стъпва по време на бягане и по този метод могат да му се предложат точния модел обувки, които да пасват на стила му.

Това обаче не подсигурява, че рискът от пострадване при бягане ще бъде понижен, тъй като изследванията по въпроса дават спорни отговори.

Но откакто датски учени дават на боен личен състав разнообразни типове обувки, които да пробват по време на работа, откриват, че обувките, които са оценени като най-удобни, са и тези, които най-рядко водят до злополуки.

Каква е поуката от всичко това? Тялото ни знае от какво имаме потребност. Просто би трябвало да го послушаме.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Ето по какъв начин да ускорите метаболизма

Колко крачки дневно би трябвало да вършим

Кои са най-хубавите спортове за бързо горене на калории
СПОРТ Лампард закла Моу и Юнайтед в личното им скривалище Ще има ли Септемврийска популярност за ЦСКА и в събота? Втора ударна порция срещи за Купата с Лудогорец и Ботев Пд
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР