Много от красивите старинни къщи в София се рушат ден

...
Много от красивите старинни къщи в София се рушат ден
Коментари Харесай

Призрачни, тъжни и обладани от духове са старинните къщи в София

Много от красивите старинни къщи в София се разрушават ден след ден и изчезват, както и споменът за тях избледнява. Създадени, с цел да бъдат и останат красивото лице на София, през днешния ден тези здания носят печален спомен за това какво са били.

Къщата с кулата в квартал „ Лозенец”, издигната към 1930 година, през днешния ден се крие зад заслон на бъдещото ново строителство.
 Старинни къщи - София
Призрачната сянка откриваме и при занемарените къщи на улица „ Шипка”, в дома на проектант Фингов.

Звучи необикновено, само че поради клюки за бродещи измежду нощ духове, постройката към момента няма грижлив собственик. Двуетажната къща е архитектурен шедьовър.

На фасадната й колона има изваяна женска глава. Експерти настояват, че това е обликът на майката на масоните.
 Старинни къщи - София
От другата страна все по този начин тъжна и красива е " Къщата с ягодите ".
 Старинни къщи - София

Пред нея стои проектант Валентина Василева, която само е гласувала срещу отнемането на статута на към този момент съборената Двойна къща. Вече е ясно, че и този притежател на парцела има проекти за срутване.

„ Има метод една постройка да бъде укрепена и избавена. Това е все едно на един човек, който го болят краката и носи тежка раница, сега, в който не може да носи раницата, ние да не му вземем раницата, а да го убием”, съобщи арх. Валентина Василева.
 Старинни къщи - София
Архитектите са безапелационни, че грижа за собствеността не включва инцидентни пожари, а почтено отношение към постройките, които в миналото са били градските хубавици, а през днешния ден се разрушават в самотност.

Рано сутринта пламтя едно емблематично място в столицата - спирка " Вишнева ". Пожарът беше изгасен, само че провалите са съществени.

Основната версия за случая е човешка интервенция. Спирката е издигната по времето на Цар Борис III, а през днешния ден се стопанисва от електротранспорта.

Кметът Йорданка Фандъкова изиска от Министерството на културата да даде на общината достъп до информацията за паметниците на културата в София, с цел да могат да я цифровизират и по този начин да се реализира по-сериозен надзор.Освен трамвайна спирка, това е място за почивка, друго от градската среда. Това е следващата емблема на София, която е на път да изчезне, в случай че общината не я възстанони изцяло.


Източник, фотоси и видео: bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР