Много от известните и сполучливи хранителни режими изключват от своето

...
Много от известните и сполучливи хранителни режими изключват от своето
Коментари Харесай

Не се отказвай от хляба, ако искаш да си здрав

Много от известните и сполучливи хранителни режими изключват от своето меню потреблението на самун и множеството тестени произведения

Факт е обаче, че похапването на самун носи своите изгоди за здравето на индивида. От значение в тази ситуация е да се избере подобен артикул, за чието наличие сме сигурни - в хляба не трябва да има добавена захар и наситени мазнини, поучава

Ползите от похапването на самун се опират на огромното многообразие на тестени произведения, приготвени от здравословни зърнени култури. Така да вземем за пример на пазара могат да се открият самун, питки, гевреци и други, които са приготвени от пълнозърнеста пшеница, ръж, лимец.

По предписание хлебните произведения, приготвени от обогатено брашно, са с високо наличие на желязо (важна съставка на хемоглобина в алените кръвни клетки), тиамин, рибофлавин, ниацин (нужни за производството на сила в организма), както и фолиева киселина (важна за сърдечната активност, възобновяване на кожата, растежа на ноктите и косата; фолиевата киселина предотвратява в до 70 % от развиването на спина бифида вътреутробно).

Допълнителни изгоди от потреблението на тестени произведения е опцията към техния състав да бъдат добавени ядки, семена, сушени плодове. Те в допълнение обогатяват и покачват здравословните качества на хляба с добавка от ненаситени мазнини, омега-3 мастни киселини, а сушените плодовете (стафиди, череши или пък боровинки) ни доставят калий и диетични фибри.

Пълнозърнестият самун, подготвен от 100 % пълнозърнести култури, е извънредно богат на фибри. Така да вземем за пример триците в хлебната пшеница усъвършенстват чревната перисталтика, а фибрите, от своя страна, могат да предпазят от синдрома на раздразнените вътрешности.

По рекомендации на експерти дневната консумация на фибри за мъжете би трябвало да се равнява на 38 г, а при дамите - приблизително към 25 г за деня. Съответно една филийка пълнозърнест самун е равна на 2.8 г фибри.

Освен това пълнозърнестите храни са с потвърден позитивен резултат при хора с коронарна болест на сърцето, за поддържане на оптимално телесно тегло, както и за възстановяване функционалността на мозъка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР