Много от избирателите в Турция гласуваха с убеждението, че на

...
Много от избирателите в Турция гласуваха с убеждението, че на
Коментари Харесай

Трикът с числото 15 и истината за ГЕРБ и ДПС


" Много от гласоподавателите в Турция гласоподаваха с убеждението, че на балотажа под номер 15 се явява Карадайъ ", описа ни член на изборна комисия в региона на Бурса. Александър Детев за ГЕРБ, Движение за права и свободи и трика с цифрата 15.

Както и поддръжката на Движение за права и свободи за ГЕРБ, макар несполучливите опити тя да бъде прикрита. Толкова несполучливи, колкото опитите на двама сътрудници да скрият тайната си връзка, когато целият офис от дълго време знае, че имат спекулация.
Редакцията предлага
Параванът дефинитивно падна

“Застъпници на Движение за права и свободи отново се опитваха да съпровождат гласоподавателите до машините и да им “помагат ” да гласоподават, само че още веднъж не им разреших ”, споделя пред Дъждовни води член на изборна комисия в региона на Бурса. “Натъкнахме се обаче на различен проблем - доста от гласоподавателите гласоподаваха с убеждението, че на балотажа под номер 15 се явява Мустафа Карадайъ ”.

И фактически: за последователите на Карадайъ в Турция пожеланият избор на балотажа се оказа номер 15. Гласовете им обаче не отидоха за водача на Движение за права и свободи, а за. Той получи над 92% от гласовете, подадени там на 21 ноември, въпреки и при надалеч по-ниска интензивност, в сравнение с първия тур. На него Мустафа Карадайъ бе изборът на 95% от гласоподавателите в южната съседка на България. А на балотажа в самата България проф. Герджиков има превъзходство само в Кърджали, определян обичайно като " бастион на Движение за права и свободи ".

По време на изборния ден пресцентърът на Движение за права и свободи ни осведоми, че почетният ръководител на партията Ахмед Доган е дал своя вот 15 минути преди осем часа, а водачът на партията Мустафа Карадайъ - 15 минути след единадесет часа.

Десетки сходни подмятания и директни апели от локални организации и симпатизанти на Движение за права и свободи в обществените мрежи агитираха в седмицата преди вота в поддръжка на Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Кулисите толкоз доста прозират, че към този момент са безполезни

Не разбрахме дали и в какъв брой часа определеният за народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е дал своя вот на изборите през вчерашния ден, само че можем да се досетим какви са били желанията му. Все отново водачът на ГЕРБ Бойко Борисов го дефинира като “силен, сериозен човек ”, с който “имаме взаимното си почитание ”.

Случайно ли Борисов изрече тези ласкателни думи за Пеевски единствено три дни преди изборите на 14 ноември? Можем единствено да гадаем, само че взаимната благосклонност е видна. Както и другарството сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Защо обаче представителите на двете партии си мислят, че това другарство продължава да се случва зад кулисите? Те толкоз доста прозират, че към този момент са изцяло безполезни.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР