Много от големите австралийски медии се появиха днес (21 октомври)

...
Много от големите австралийски медии се появиха днес (21 октомври)
Коментари Харесай

И в Австралия като у нас: словото е свободно, но... с едно наум!

Много от огромните австралийски медии се появиха през днешния ден (21 октомври) със зачертани редове на първите страници. Тази обща самодейност е в символ на митинг против дейностите на австралийското държавно управление, което се пробва да ограничи свободата на словото в страната, оповестяват международните медии.

Черните ленти и червен щемпел "Секретно. Да не се разгласява ", украсяват “ „ The Australian “, „ The Sydney Morning Herald”, „ The Daily Telegraph “ и доста други издания, скривайки текстове и фотоси. Всички те слагат един и същи въпрос: „ Ако държавното управление премълчава истината, какво в действителност крие? “ Координираната акция минава под мотото „ Вашето право да знаете “ и в нея вземат участие общо 19 вестника и журналистически сдружения.

Предисторията в резюме: през юни са осъществени полицейски обиски в централата на публичната телевизия ABC и в дома на Аника Сметхърст - политически редактор на неделните вестници от медийната група на Рупърт Мърдок - "News Corp ". И в двата случая обясненията на полицията са едни и същи: проверяват се аргументите за публикуването на секретна информация, изтекла от близки до държавното управление и службите за сигурност кръгове. Във връзка с това към този момент било заведено наказателно дело против някогашен юрист в армията, същата орис заплашвала и забърканите публицисти.

Всъщност, историята е от 2017 година, когато публичната телевизия ABC получава от свои източници секретни държавни документи. Информацията е сензационна - командоси от австралийските спецчасти са убивали цивилни жители в Афганистан. Едновременно с този скандал, гръмва още един: Аника Сметхърст разгласява информация за това, че управляващите всеобщо подслушват телефони, записват диалози, прихващат чатове, управляват електронни пощи. В резултат на разкритията, публицистите са подложени на репресии като "заплаха за националната сигурност ". Издателите и основните редактори на австралийските медии обаче са на напълно друга позиция: с тези свои дейности, ръководещите се пробват да всеят боязън измежду публицистите и да лимитират свободата на словото.Защото кой публицист ще посегне към информация, която ще го прати на подсъдимата пейка, а оттова - в пандиза? И, в случай че по случайност се откри подобен публицист, кой редактор или притежател на медия ще позволи нейното тиражиране?

Според австралийските медий, сега свободата на словото е минирана (т.е. тежко ограничена) от над 70 закона за битка с тероризма и сигурността, които Народното събрание приема след атентатите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати.

Наскоро изпълнителят шеф на ABC Дейвид Андерсън предизвести, че има заплаха Австралия да се трансформира в най-затворената народна власт в света. А изпълнителният шеф на медийната група "News Corp. " - Майкъл Милър, поддържа сътрудника си и прикани гражданското общество да... внимава в картинката: „ Австралийците постоянно би трябвало да гледат с съмнение тези държавни управления, които желаят да лимитират правото ни да знаем какво се случва! “

Акцията на австралийските медии не е първата по рода си. Още след юнските полицейски обиски, публицистите стачкуваха против ограничението на свободата на словото. Този път обаче настояванията им са напълно съответни. Първо - медиите и публицистите да бъдат „ извадена “ от законодателната уредба, регламентираща отбраната на националната сигурност. И второ - медиите и публицистите да получат по-широки и по-категорични законодателни гаранции за отбрана на информаторите си.

В отговор на медийното неодобрение, държавното управление назначи парламентарна комисия, която да изследва по какъв метод дейностите на полицията и разузнаването са се отразили на свободата на печата в Австралия. Докладът на комисията се чака да излезе през ноември. За да няма хър-мър обаче (явно и в двете посоки), откъм Джакарта, където е на публично посещаване, австралийският министър председател Скот Морисън съобщи, че има вяра в свободата на словото, само че нито един публицист не е над закона!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР