Много от аспектите, очертани в директивите на Брюксел за тези

...
Много от аспектите, очертани в директивите на Брюксел за тези
Коментари Харесай

Топ 5 на проблемите около Брекзит

Много от аспектите, обрисувани в директивите на Брюксел за тези договаряния, действително не подлежат на договаряне. Като примерно този, че Англия ще би трябвало да извършва законите и регулациите на Европейски Съюз и няма да има глас при вземането на решенията му, един път откакто отмине датата 20 март 2019 година Това написа БгБен, като се базира на "Политико ".

Но има пет казуса, които, в случай че не получат компромисно решение, могат да доведат до дерайлиране на договарянията.

Ето кои са те:

1. Правата на жителите на Европейски Съюз и на британците в Европейски Съюз.

Приключилата преди Коледа първа фаза на договарянията даде специфичен предпазен статут на жителите на Европейски Съюз и на британците в Европа. Европейски Съюз в този момент упорства предпазеният статут да се разшири и да обхване целия директен интервал след формалната дата на Брекзит, през март 2019 година Тази позиция ще срещне много сериозен отпор във Англия.

Тук надвива мнението, че е допустимо да се резервира свободата на придвижване на жителите от Европейски Съюз до края на директния интервал, само че да се прекратят съществуващите им в този момент права след датата на Брекзит. Така, идващите (за първи път) след тази дата ще попадат под наредбите на новия имиграционен режим на Англия. От кабинета на Тереза Мей неведнъж са заявявали и желанието им жителите на Европейски Съюз, които идват, с цел да останат във Англия, по време на директния интервал, да минават през регистрационни процедури - нещо, което по никакъв начин не се приема добре в Европарламента.

2. Търговията сред двете страни след Брекзит.

Директивите на Европейски Съюз изискват Англия да продължава да извършва своите отговорности по разнообразни интернационалните контракти и съглашения, които е сключила като членка на Европейски Съюз с трети страни. Те включват освен огромните блокови договорености с страни като Канада, Япония и Южна Корея, само че и дълъг лист от интернационалните съглашения, покриващи браншове като авиацията, енергетиката, земеделието и други, чиито клаузи и условия Англия няма право да трансформира или пояснява по нов метод, до момента в който трае нейният директен интервал.

Позицията на Лондон по въпроса е друга, само че не значително. Британският министър по Брекзит - Дейвид Дейвис, продължава да упорства, че директният интервал би трябвало интензивно да се употребява за сключването на нови търговски съглашения, които да развържат изцяло ръцете на договарящите страни да преследват своите изгоди. Предстои да се види, по какъв начин новите съглашения ще отразят уговорката на страната за съблюдаването на съществуващите договорености.

3. Окончателната дата за овакантяване на Европейски Съюз от Англия.

Когато Тереза Мей загатна за първи път, по време на речта си във Флоренция през септември, за нуждата от договарянето на директен интервал, тя сподели че той евентуално ще е „ към 2 години”. Оглавяващият английското министерство по Брекзит, Дейвид Дейвис, пък го дефинира „ сред 21 и 27 месеца”. Според директивите на ЕС27, краят на директния интервал би трябвало да е на 31-ви декември 2020, т.е. - да продължи общо 21 месеца.

Технически видяно, тази дата е разумна, тъй като съответствува с приключването на настоящия 7 годишен бюджетен интервал на Европейски Съюз, за който Англия се съгласи да прави месечни вноски до приключването му до 2020 година Ако възникне нужда от удължаването на директния й интервал, месечните вноски на Англия ще бъдат автоматизирано трансферирани върху новия бюджетен интервал.

По всяка възможност обаче, 21 месеца няма да бъдат задоволително време за подготвянето на английската стопанска система, само че към този момент двете страни са замразили въпроса, знаейки че постоянно могат да го преразгледат. Англия ще упорства за включването във финалния контракт по Брекзит на уговорка за опцията за удължаването на директния интервал, а от своя страна ЕС27 ще упорства за авансово единодушие по размера на новите английски вноски.

4. Статутът на Лондон като "наблюдател ".

След Брекзит Англия автоматизирано губи правото си на мнение и глас при вземането на решения в Европейски Съюз, само че до момента в който трае директният й интервал би трябвало да извършва всичките настоящи разпореждания на съюза и да се преценява с възможните нови промени в тях. Нейни упълномощени лица няма да могат да участват на съвещанията на комитети и експертни комисии, само че от време на време английски чиновници ще бъдат канени със статут на „ наблюдатели”, в случай че на съвещанията ще се дискутират въпроси, засягащи страната.

Но съгласно директивите - „ единствено в случай че се реши, че наличието им ще е от интерес на ЕС”. Тук разминаването във вижданията на двете страни е значимо и позицията, изказана от Дейвид Дейвис е, че „ в случай че през директния интервал ще бъдат одобрявани закони, които ще са в спор с английските ползи, би трябвало авансово да има съгласувана система за съвещания по разрешаването им, в която ние би трябвало да имаме глас”. Доколко кабинетът на Мей ще се запъне в своите претенции не е ясно, само че конфликтът по тази точка на договарянията е неминуем.

5. Договорен бракоразвод или нищо.

Условията за директния интервал на Англия, ще бъдат публично вписани в общия контракт за нейното излизане от Европейски Съюз. Ако обаче не се стигне до съглашение за метода, по който ще се реализира цивилизования бракоразвод сред двете страни, въпросният директен интервал няма да бъде даден и Англия ще скочи след март 2019 година в огромното незнайно, без удобството на буферния си интервал.

С една дума - директният интервал не е жокер, който да купи в допълнение време за договаряния сред Англия и Европейски Съюз, при положение, че не се стигне до сключване на контракт сред двете страни до края на Брекзит договарянията. От страна на Европейски Съюз, като последна дата за приключването на формалните договаряния е посочен м. октомври, 2018 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР