Много необичайно, дори враждебно е действието да прекратиш обслужването на

...
Много необичайно, дори враждебно е действието да прекратиш обслужването на
Коментари Харесай

Експерт: У нас съхраняването на природен газ технологично е на ниво от 70-те години

" Много извънредно, даже враждебно е действието да прекратиш обслужването на един контракт - от страна на " Газпромекспорт ", с слагането на неизпълними условия. Ситуацията е извънредно сложна за " Булгаргаз " като публичен снабдител и той би трябвало да има някакво време, с цел да направи новите сделки и да почисти изискванията ", разяснява в изявление за Ангел Семерджиев, някогашен началник на КЕВР и някогашен шеф на " Булгартрансгаз ".

Семерджиев оглавяваше " Булгартрансгаз " при първото прекъсване на съветския газ.

" 2009-а година през зимата газът беше спрян тотално, което нас ни изненада, тъй като никой не го е очаквал. Взеха се всички ограничения, с цел да се обезпечи доставката на газ до потребителите. Изобщо не бяхме предизвестени. Тогава се спря за всички – и за България, и за преноса. "

" От позиция на специалистите трябваше да се вземат ясни за нашата система ограничения, с цел да се увеличи сигурността на доставките ", акцентира Семерджиев.

" Защото урокът, който научихме от 2009 година е, че газът може да ни бъде спрян без предизвестие във всеки един миг. "

Относно готовността ни за сходен тип рецесии Семерджиев уточни, че подготовката за връзката с Комотини е почнала още през 2008-2009 година

Той е безапелационен, че доста бързо би трябвало да се задвижи планът за газохранилището в Чирен, тъй като това е инвестиция в сигурността на системата.

" Бяха направени стъпки за уголемение на газохранилището в Чирен, още тогава имаше план. Този план беше спрян. Така или другояче, това не е реалност, а размерът, който може да бъде съхраняван в хранилището, има значително значение за сигурността на нашата система. Всички тествания, които имаме със прекъсването на газ, биха били доста по-малко мъчителни и с доста по-малък стопански резултат. "

" Нашето предпазване на природен газ софтуерно е на равнище от 70-те години, което е безусловно неприемливо ", означи специалистът.

" Всичко ще се движи към цените, които са на борсата. Да се чака, че нашите цени няма да се въздействат от тези борсови цени, е безусловно погрешно ", сподели Семерджиев за цените на газа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР