Много морски видове са изгубили своите местообитания. Популациите намаляват, но

...
Много морски видове са изгубили своите местообитания. Популациите намаляват, но
Коментари Харесай

Как Италия защитава морето си?

Много морски типове са изгубили своите местообитания. Популациите понижават, само че какво може да се направи, с цел да се избави нежната екосистема, преди процесите да са станали необратими.

Как се оправят с казуса в Италия споделя Ива Стойкова.

По осемкилометрова линия северозападно от Бриндизи дават образец по какъв начин можем да се надигнем против замърсяването. Силният туристически сезон още не е почнал, само че първите гмуркачи към този момент са тук. Те оказват помощ за почистването на морското дъно от отпадъци. Тази част от адриатическото крайбрежие, намираща се наоколо до италианския град Каровиньо, е предпазена зона, където има строги правила за туризъм и лов на риба.

Преди да се вземат ограничения, тук се е практикувал лов на риба с динамит, имало е контрабанда с цигари и трафик на незаконни мигранти. През 2001 година риболовът е неразрешен за пет години, с цел да може да се възвърне салдото на морските типове. Днес единствено локалните имат право да отидат за риба, освен това единствено един път седмично и употребявайки мрежи, които не могат да уловят дребни риби. Риболовците обаче не са недоволни.
Рибар: Когато хванем огромна риба, можем да я продадем не за 5 евро, а за 25 евро.
За предпазената зона се грижи обединяване от локални представители и неправителствената организация WWF. Те следят и риболова, с цел да са сигурни, че напъните в отбрана на природата са ефикасни.
Франческо де Франко, Консорциум на Торе Гачето: Извън предпазената зона рибните ресурси остават съвсем същите, както са били в предишното. Вътре в зоната обаче те са се удвоили.
Природозащитниците не се грижат единствено за морето, само че и за дюните и крайбрежния регион, който е спирка за доста мигриращи птици, само че и дом на редица локални типове. Най-голямата заплаха идва от небрежни туристи, само че тези, които пазят природата, са добре пристигнали. В пиковия сезон Торе Гачето посреща не повече от пет-шест хиляди екотуристи.
Мимо Миколи, екскурзиант: Преди тук е било цялостна неразбория - паркирани безсистемно коли на всички места. Днес за колите има специфичен паркинг, а мястото е по-приятно и чисто.
Туристите имат опция да се насладят и на чудесна кухня, като в този фамилен ресторант.
Мария Ланзилоти, притежател на ресторант: Винаги имаме прясна, хубава и здравословна риба от морето, както и домати локално произвеждане. Това е доста значимо за нас и за всички ресторантьори.
Местните стопанства получават поддръжка от европейските фондове, а производството на една трета от тях е органично.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР