Много монаси и отшелници се лишават от прости удоволствия с

...
Много монаси и отшелници се лишават от прости удоволствия с
Коментари Харесай

Аскетът, който живя 37 години на върха на стълб

Много монаси и отшелници се лишават от елементарни удоволствия за да очистят греховете си и да следват нравствен път. Някои живеят нищожно и в усамотение, други се отхвърлят от месо и алкохол. Понякога даже изтезават себе си като се самобичуват и гладуват дълготрайно.

Като че ли най-интересни са жителите на високи стълбове, които стават необятно публикувани в дните на ранното християнство. Този вид аскети са известни като стълпници, а основоположникът на този метод на живот е Симеон Стълпник.
Симеон се ражда към 390 година сл. Хр. в семейство на небогати овчари в северозападна Сирия. В него се разпалва пристрастеност към християнството, откакто чува проповед за Блаженствата като млад младеж. Преди да навърши 16, той постъпва в манастир. От самото начало се посвещава на практиката на рискови ограничения, които наподобяват толкоз екстравагантни, че пораждат възмущение измежду останалите монаси. В един от случаите, той прекарва целия пост без да яде. Когато част от монасите отиват да го ревизират в колибата му, го намират в безсъзнание. Спасителите му са шокирани да открият, че цялата междинна част на тялото му е обгърната в пояс от палмови листа – първичен прийом за умъртвяване на плътта. Манастирските управници вземат решение да помолят Симеон да напусне.
След изгонването му от манастира, той става странстващ усамотен аскет. Славата му пораства и притегля огромна група от почитатели и фенове, които желаят да следват неговия нравствен път, търсейки съвет, ходатайство с Господ или чудотворна помощ. Но младият духовник желае да избяга от човешка компания, не да я притегля. След няколко несполучливи опита да откри успокоение, Симеон намира дирек с дребна платформа измежду руини в близката Теланиса, днешна Сирия. Усамотението нависоко му се коства толкоз освежаващо, че отхвърля да слезе. Установява се там, отдаден на молитва и пост, преживявайки на дребни порции самун и козе мляко от локалните момчета.
Първият дирек, който Симеон населява, е висок малко над 3 метра. По-късно реалокира платформата си на поредност от колони с възходяща височина, за последната от които се допуска, че е  на повече от 15 метра от земята. Вярва се, че площадката на върха е с повърхност 1 кв.м.
Аскетът прекарва там общо 37 години. Умира на 68 годишна възраст, тогава тялото му е свалено и отнесено в Антиохия, днешна Турция, с огромна погребална върволица.
На мястото на колоната е издигната огромна черква с манастир. През вековете поклонници отчупват късчета от стълба, които взимат със себе си като светиня, оставяйки едвам няколко метра от него в днешни дни.

 Руини на църквата Руини на църквата " Свети Симеон " с остатъци от неговата колона, в този момент покрита с камък.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР