Много може да бъде забравено за 3000 години. Силните на

...
Много може да бъде забравено за 3000 години. Силните на
Коментари Харесай

Не ги помните, защото и историята ги забрави!

Много може да бъде забравено за 3000 години. Силните на деня са единствено спомен след 5, 10, 100 години. Много образци могат да бъдат открити за това в историята.

Огромни империи с жестоки императори са се простирали в предишното по Земята, само че през днешния ден от тях са останали единствено пръснати руини. Споменът за тези, които са ги построили с цената на тонове кръв, е толкоз избледнял, че постоянно историците даже не знаят имената им.

1. Тиглатпаласар I или Теглатфеласар I

Един от най-жестоките монарси, живял в миналото, е асирийският цар Тиглатпаласар I. Споменът за него е толкоз избледнял, че историците не са сигурни за точното му име. По времето, когато живял, името вдъхвало единствено смут. Когато стъпва на трона, той е отпред на дребна разпадаща се страна, само че след 40 години ръководство оставя голяма империя, разпростряла се от Индийския океан до Черно море. Първото нещо, което той вкарва като цар, е връщане на човешките жертвоприношения. През ръководството му Асирия станала известна като царството на черепите, тъй като всеки високомерен град бил окичван с хиляди глави на убитите, набучени на колове. Той вкарва и специфичен закон, считан и за времето си за жесток и женомразки, който принизил дамите с добитъка. Владетелят умира през 1076 година пр.н.е и целият античен свят въздъхва с облекчение.

2. Шупилулиума I

 Шупилулиума I Снимка: YouTube

Това бил най-великият държател, управлявал Хетската империя. Въпреки че я разширил от Каспийско море до Балканския полуостров и Палестина, историята го помни главно с несполучливия му опит да възкачи сина си на египетския трон. Наследникът му бива погубен и хетският крал потегля на война с египтяните. По пътя той заболява и умира безславно.

3. ГДРТ (GDRT)

 ГДРТ

Историята не помни името на най-великия държател на антична Етиопия. От гръцки надписи в негова прослава се знаят единствено буквите му – GDRT. Учените допускат, че е името му било нещо от рода на Гадарат. Той управлявал античното царство Аскум и по времето му страната владеела, с изключение на днешна Етиопия, Судан и Арабия. В предислямски арабски надписи, открити в земите на сегашен Йемен, за Гадарат се приказва като за цар на царете, пред който всички треперят.

4. Махападма I

 Махападма I Снимка: Alchetron

Първата империя в Индия била основана от Махападма. Той бил ненавиждан от всеки аристократ на субконтинента заради обстоятелството, че произхождал от най-ниската прослойка. Баща му бил бръснар. Това не го спряло и той обединил по-голямата част от Индия. Друга причина за омразата към него била изключителната му свирепост, с която той редовно заличавал висшата индийска прослойка. Точно и по тази причина след гибелта му благородниците създали всичко допустимо той да бъде пропуснат.

5. Торамана

 Торамана Снимка: COIN INDIA

Историята помни Атила и хуните, само че съвсем е заличила загатна за белите хуни и най-великия им държател Торамана, който е предизвикал същото на Индия и Средна Азия като Атила и доста повече, тъй като след гибелта му основаната от него страна траяла да съществува още дълго време.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР