Много майстори от цялата страна изпълниха двора на Регионален етнографски

...
Много майстори от цялата страна изпълниха двора на Регионален етнографски
Коментари Харесай

Занаятчии се събраха в Регионалния етнографски музей в Пловдив

Много майстори от цялата страна извършиха двора на Регионален етнографски музей – Пловдив , където от 28 юни до 3 юли се организира ХІV-то издание на Седмицата на обичайните занаяти . Мотото на самодейността тази година е " Игра на цветовете " .

След 2-годишно спиране, заради пандемията, майсторите на старите занаяти се завърнаха в двора на музея, с цел да показват труда си, сподели шефът на музея доцент Ангел Янков. Плетене на кошници, тъкане, кожарство, дърводелство, грънчарство, направа на бижута от разнообразни материали, свещолеене и още доста други обичайни занаяти ще бъдат демонстрирани пред стотиците посетители и поданици на Пловдив, декларирали интерес към събитието.
 Българска телеграфна агенция
В актуалното издание на майсторската седмица акцентът ще падне върху преливането или играта на цветовете, което уредниците ще илюстрират посредством три радикално разнообразни занятия - плъстенето на вълна, стъклодухането и писането на великденски яйца. Майсторите, представящи тези занаяти, ще си изберат чираци, които ще работят с тях всеки ден до края на седмицата, а най-после ще излъчат кой е най-достоен и може да продължи образованието си за калфа.
 Българска телеграфна агенция
На Петровден (29 юни), в музея ще има възстановка на Петровденски традиции. След това демонстрации и образование на занятието писане на яйца ще организира Светла Ракшиева.
 Българска телеграфна агенция
На 30 юни занаятчия Иван Станев ще показа стъклодухането, а на първи юли занаятчия Спаска Георгакева ще образова децата на занаята плъстене. 
 Българска телеграфна агенция
През цялата седмица гостите ще имат опция да следят и да се включат в танците на отбор „ Иглика “ с живописен началник Венцислава Еленска.
 БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР