Много малко късметлии успяха да се измъкнат от финансовата криза

...
Много малко късметлии успяха да се измъкнат от финансовата криза
Коментари Харесай

7 полезни урока от последната световна рецесия

Много малко късметлии съумяха да се измъкнат от финансовата рецесия 2007-2008 година невредими. Комбинираната загуба от намаляващите приходи, стойностите на жилищата и фондовия пазар възлизаше на към 100 000 $ на американско домакинство.

Повече от десетилетие по-късно стопанската система се възвърне изцяло от множеството ограничения. За страдание, към този момент сме на прага на нова международна криза. 

Добрата вест е, че можете да се учите от предишното и да предприемете стъпки към финансова сигурност, която ще смекчи удара. Седем души, претърпели последната криза, споделят финансовите неточности, които са създали и по какъв начин това би им помогнало да са по-добре готови за идната финансова рецесия.

Грешка №1: Пренебрегване на вноските за пенсиониране заради стеснен бюджет

Години след рецесията беше мъчно да се намерят постоянни, високоплатени работни места, изключително за хората, които скоро са приключили образованието си. Когато Кат Третина, публицист на свободна процедура със седалище в Орландо, приключва аспирантура, единствената работа, която можела да получи, била нископлатена. Заплатата й не била огромна, което се оказало проблем поради студентския заем, който по това време изплащала.

„ Парите бяха в понижен размер всеки месец. За да съумея да се оправя с финансовото си състояние, не правех вноски в пенсионния си фонд. Ако настъпи друга криза, съм решена да изплащам в точния момент пенсионните си вноски, даже в случай че това значи да понижа разноските си “, споделя Третина.

Грешка №2: Не разполагате с парични запаси, с цел да се възползвате от опциите за вложения

По време на срив на пазара може да е изкушаващо да изтеглите главните си вложения, даже да се оттеглите от всички фондови тържища. Причината е, че виждате по какъв начин чистата стойност на компанията ви пада денем.

Финансовите специалисти обаче са на мнение, че това е неприятна концепция. Според тях, в случай че удвоите вложението в подобен миг, можете да закупите активи с огромна отстъпка. Именно това Джон Килпатрик, ръководител на „ Грийнфийлд съветници “, би направил друго при последната криза, в случай че разполагаше с задоволително ликвидни средства, с цел да се възползва от това.

„ Това направи най-известният вложител в света Уорън Бъфет. През 2008 година той направи обява в New York Times, съветвайки хората да изкупуват американски акции, до момента в който цените са ниски. Оттук идва и постоянно цитираният откъс „ Бъди нерешителен, когато другите са алчни, и бъди лаком, когато другите са страхливи “, споделя Килпатрик, който към този момент има задоволително средства, които търпеливо чакат идната криза.

Грешка №3: Да бъдете обременени с дълг през дълъг интервал на безработица

Милениалите може и да не го помнят, само че по-възрастните сигурно са осведомени с така наречен „ дот-ком балон “, прочут като дот-ком взрив. Това е стопански балон от интервала 1997 – 2000 година (с кулминационна точка на 10 март 2000 година, когато показателят NASDAQ за един ден доближава стойност 5132,52 и затваря на 5048,62), при което борсовите пазари в индустриалните страни записват забележителен растеж в бранша на интернет фирмите и обвързваните с тях области.

Сривът аргументи банкрута на голям брой компании, от онлайн търговци на дребно до информационни компании, а софтуерните акции паднаха. Други губят забележителна част от пазарната си капитализация, само че остават постоянни и печеливши, като Cisco, чиито акции спадат с 86%.

По време на този срив на пазара Джаки Бек, учител по персонални финанси от Финикс, се оказа неотдавна разведена, уволнена и с голям студентски заем. Тя била най-вече безработна до 2005 година, когато най-сетне намира работа на ненапълно работно време.

„ Най-голямото ми страдание беше, че дългът висеше над главата ми, а не разполагах с други източници на приходи отвън работата си. По време на срив на пазара може да бъде съвсем невероятно да си намерите работа. Излязох от дълга, прекосих от негативна чиста стойност към позитивна и се концентрирах върху финансовата самостоятелност “, споделя Джаки Бек.

По думите й, тези корекции са й помогнали извънредно доста, ето за какво счита, че когато пристигна време за идната криза, към този момент ще бъде готова какво да прави.

Грешка №4: Да спрете да се усъвършенствате при сложен пазар на труда

Независимо дали се окажете на комфортна, постоянна работа или безработни без вероятности за работа, елементарно е да се поддадете на моментното си положение и да спрете да се развивате в мечтаната от вас посока. Това направи и финансовият специалист Брадли Джарид, който след довеждане докрай на образованието си през 2010 година открива, че пазарът на труда след рецесията е изключително сложен. Вместо да предприеме някакви ограничения, той просто седял и чакал нещата да се оправят.

„ Изгубих толкоз доста време в игра на жертва, вместо да се попитам какво мога да върша с цялото това в допълнение време. Можех да се свързвам с хората, да развъртвам скъпи умения и да стажарам за притежателите на бизнес “, сподели Джарид. За благополучие, той към този момент е научил урока си, че непрекъснатото надграждане на уменията се отплаща, изключително когато стопанската система е в рецесия. Независимо дали се окажете безработни или в щастлива кариера, отделянето на свободно време, с цел да си осигурите конкурентно преимущество, ще ви помогне в моментите, когато търсенето на работни места е огромно, а предлагането е малко.

Грешка №5: Да прахосвате средствата си неразумно

Лесно е да оставите инфлацията да повлияе върху метода ви на живот, изключително когато допускате, че ще разполагате с висока заплата за неопределен срок. Когато се чувствате финансово удобно, може да не съумеете да поддържате бюджет и да започнете да прахосвате средствата си. Всичко това може да ви работи стимулиращо, до момента в който не настъпи финансова рецесия.

Това се случи с блогърката за персонални финанси Хайме Гибс и нейния брачен партньор. Те трябваше да затворят строителния си бизнес, когато рецесията удари, а брачният партньор й се оказа незает тъкмо сега, когато се роди второто им дете.

„ Беше стресиращо. През това време продадохме всичко, което можахме - първокласната си кола, лодката и дома си по поръчка. Щеше да е по-добре да се придържа към бюджета, преди нещата толкоз доста да се влошат. Но не беше всичко обречено и тъмно. Научихме скъпи житейски уроци през този сезон и в този момент сме им признателни “, спомня си Гибс. И споделя, че в случай че преди време е разполагала с спомагателни приходи по време на безработицата, е щяла да се оправи по-добре със фамилния бюджет.

Грешка №6: Да живеете без спестявания

Ако харчите всяка печелена стотинка и нямате пестелив влог, към който да се обърнете в моменти на потребност, значи не сте сами. Повечето американци попадат в този капан. В него попада и Пеги Атъуд, създател на метода The Fretired, през 2008 година

„ Тогава не бях наясно какъв брой е значима пестеливостта за дълготрайното финансово благоденствие. Наемът на нашата градска къща беше над 3000 $ на месец, а аз бях в неплатен отпуск по майчинство, а работата на брачна половинка ми беше изложена на риск, защото той работеше в банковия бранш. Всеки ден се страхувахме за неговата работа, защото нямахме спестявания “, споделя Атъуд. По думите й, фамилията трябвало да живее с по-малко средства, с цел да си обезпечат финансова сигурност, намалявайки безпощадно разноските. Поставена в тази тежка обстановка, тя прави нещо извънредно при последната криза - вместо да ликвидира вложенията си от фондовата борса, тя употребила бонус от 5000 $, с цел да влага повече и не протяга ръка към пенсионните си сметки.

Грешка №7: Преминаване в рецесията с дълг

Една от най-опасните позиции, в която може да се намерите е по време на криза, да сте потънали в задължения, да нямате спестявания и да сте безработни. Ето по този начин хората набират неуправляем дълг, унищожават заемите си и се озовават във финансова дупка, от която с години не могат да се измъкнат. В сходно състояние изпада и професионалистката по връзки с обществеността Дженел Хамилтън при последната криза.

„ Това беше един от най-стресовите моменти в живота ми. Тогава взех решение да пожертвам и отворих лична PR консултантска организация. Смешното е, че в моята промишленост клиентите намаляваха разноските си за реклама и маркетинг, само че знаеха, че от PR към момента могат да получат добра възвръщаемост на вложенията. Успях да пускам и развъртвам сполучлив бизнес по време на криза и към момента имам огромни поръчки “, споделя Хамилтън. Тя е на мнение, че положителни благоприятни условия могат да се намерят и по време на криза, стига да се възползвате от тях в подобаващия миг.

 

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР