Много малка част от американците декларират сделките си с криптовалута

...
Много малка част от американците декларират сделките си с криптовалута
Коментари Харесай

Почти никой не плаща данъци върху печалби от Bitcoin

Много дребна част от американците заявяват покупко-продажбите си с криптовалута пред данъчните управляващи.

По-малко от 100 от 250 000 федерални данъчни заявления, готови и подадени през годината до момента, са попълнили специфичния формуляр за облаги и загуби от криптовалути. Това е по-малко от 0.04% от общия брой на подателите, демонстрира изследване на консултантската компания Credit Karma Tax.

" Обикновено американците с по-сложни данъчни обстановки подават заявления по-късно през данъчния сезон, изключително в случай че чакат, че ще дължат пари. " Въпреки това, като се има поради известността на Bitcoin и криптовалутите през 2017 година, чакаме повече хора да рапортуват ", съобщи генералният управител на Credit Karma Tax Джагджийт Чаула.

52% от подателите на компанията през този данъчен сезон са милениали, а единствено 14% са над 55 години.

Инвеститорският интерес към Bitcoin и други криптовалути внезапно се подвигна през предходната година, а цените им се покачиха с няколко хиляди %.

Липсата на заявления за криптовалутите " акцентира компликацията тъкмо да се отчетат облагите и загубите ви от търговцията с криптовалута ", споделя Брандън Уилямс, някогашен капиталов банкер, който е самостоятелен търговец на криптовалути през последните 2 години.

Уилямс съобщи, че извършва повече от 2 покупко-продажби дневно с криптовалути и употребява онлайн услуга, наречена CoinTracking, която записва тези транзакции за данъчни цели. Обемът и неустойчивостта на виртуалните валути значи, че са нужни най-малко 3 или 4 часа на всеки 2 седмици, с цел да се отбележат облагите и загубите от търговията.

Данъчните управляващи в Съединени американски щати преглеждат криптовалутите като благосъстоятелност, а не като валута. В резултат на това договорка като продажбата на Bitcoin за друга цифрова монета е облагаема, защото се смята за продажба на парцел за пари, които по-късно се употребяват за покупката на друга криптовалута. Доходите, получени от основаването на биткойни посредством процеса на " копаене " също са облагаеми, показват от регулатора.

Уилямс счита, че би било по-разумно за него, в случай че криптовалутите се третират като валути, а определянето като благосъстоятелност е " спирачка по пътя на необятното им приемане ". Той ще изчака до наближаването на април, с цел да подаде нужните заявления, надявайки се дотогава да има по-голяма изясненост от страна на данъчните какво би било задоволително.

Около 1 милион души са подали данъчни заявления посредством Credit Karma, които стартираха безплатната си данъчна услуга през предходната година. Това трансформира компанията в 5-ата най-голяма компания, изпълняваща тези услуги.

Друго изследване, извършено през ноември, откри, че малко повече от 1/3 от интервюираните не считат да регистрират преводите в бикойни пред данъчните. 64% от хората обявиха, че възнамеряват да отчетат или към този момент са отчели покупко-продажбите си, свързани с криптовалутата.

Как е в България?

В България приходите от продажба на криптовалути се заявяват с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи плосък налог 10%.

Тези приходи се третират като приходи от продажба на финансов актив и се заявяват в специфична таблица в едно от приложенията на годишната данъчна декларация.

Срокът за подаване на декларациите е до 30 април на годината, следваща тази, в която е получен приходът. В същия период би трябвало да се заплати и дължимият налог.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР