Много летища в Европа могат да се сблъскат с финансова

...
Много летища в Европа могат да се сблъскат с финансова
Коментари Харесай

Всяко четвърто летище в Европа е пред фалит заради пандемията

Много летища в Европа могат да се сблъскат с финансова съсипия през идващите месеци, в случай че пътническият трафик не се възвърне до края на годината, предизвестиха в сряда от ACI Europe.

Международният съвет на летищата в Европа (ACI Europe) пресмята, че 193 от 740-те летища в района мъчно ще останат платежоспособни без държавна поддръжка. Повечето от по-малките районни летища са изложени на риск, само че те обезпечават 277 000 работни места, споделиха от организацията.

" Публикуваните данни основават извънредно мрачна картина... Осем месеца след началото на рецесията всички летища в Европа харчат пари, с цел да продължат да работят, а приходите не са даже покрай покриване на разноските по активността, да не приказваме за финансови разноски ", отбелязваа Оливие Янковец, основен изпълнителен шеф на ACI Europe, представен в отчета на асоциацията.

Авиокомпаниите и летищата са измежду фирмите, най-силно наранени от рецесията с COVID-19, и двете промишлености приканват за интернационално съглашение за тестване на ковид, което да отстрани нуждата пасажерите да съблюдават режим на карантиниране. Това, че в продължение на седмици след идването си на местоназначението те са блокирани е факторът, който кара доста хора да отхвърлят да пътуват, отбелязва Bloomberg.

" Въвеждането на карантини от държавните управления вместо тестване приближава европейските летища до колапс всеки ден, " сподели Янковец.

Според ACI Europe пътникопотокът на европейските летища през септември е намалял със 73% в съпоставяне със същия месец на предходната година, а от януари европейските летища са изгубили 1,29 милиарда пасажери.

Летище Падерборн в Германия, най-голямата стопанска система в Европа, към този момент разгласи несъстоятелност на фона на 85% спад в пътникопотока през септември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР