Много кредитополучатели напоследък се затрудняват да намерят достъпни опции за

...
Много кредитополучатели напоследък се затрудняват да намерят достъпни опции за
Коментари Харесай

Дали спестовна сметка или CD е по-добре, когато лихвените проценти са на пауза?

Много кредитополучатели в последно време се затрудняват да намерят налични варианти за заем. И това се дължи значително на напъните на Федералния запас да укроти инфлацията, които доведоха до близо дузина покачвания на лихвите през последните 18 месеца. На собствен ред лихвите, предлагани по заемите, са доста по-високи, в сравнение с през 2020 година и 2021 година — само че също и лихвените проценти, предлагани по депозитни сметки, което го прави чудесна среда за спестителите.

Тенденцията за повишение на лихвите обаче се промени тази седмица - най-малко краткотрайно - когато Фед избра да спре повишението на лихвите, вместо да ги усили още един път. Така че към този момент референтната рента на Федералния запас ще остане там, където е, на най-високото си равнище от 22 години, което дава на кредитополучателите отмора от възходящите разноски за заеми.

Но какво значи краткотрайната пауза на лихвения % за спестителите, които се пробват да решат сред спестовна сметка и документ за депозит (CD)? Е, както спестовните сметки, по този начин и компактдисковете оферират свои лични неповторими преимущества за спестителите и според от вашите финансови цели и потребности, едното или другото може да има максимален смисъл да отворите в този момент, когато лихвените проценти са на пауза.

Сравнение най-хубавите проценти, които бихте могли да спечелите от спестяванията си тук.

Спестовна сметка или CD по-добре ли е, когато лихвените проценти са на пауза?

Ето някои насоки за това коя алтернатива — CD или спестовни сметки — може да бъде по-добрият избор за вас, когато лихвените проценти са стагниращи.

Плюсовете на спестовна сметка, когато лихвите са на пауза

Ето за какво спестовната сметка може да има повече смисъл, когато лихвите са на пауза:

Без интервал на заключване: За разлика от компактдискове, спестовните сметки нямат дати на падеж или интервали на заключване, тъй че вашите средства остават налични постоянно, когато имате потребност от тях. Променливи лихвени проценти: Ако лихвените проценти се покачат след краткотрайната пауза на лихвените проценти, променливите лихвени проценти на тези видове сметки значат, че вашият лихвен % евентуално ще се увеличи в тандем. И като се има поради, че множеството специалисти са съгласни, че Федералният запас ще увеличи лихвите най-малко още един път в близко бъдеще, може да желаете да се възползвате от изменчивия темперамент на тези лихви. Ликвидност: Спестовните сметки обезпечават елементарен достъп до вашите пари. Можете да теглите или трансферирате средства когато и да е без наказания или ограничавания, което ги прави отличен избор за незабавни фондове и краткосрочни цели за икономисване. Сигурност: Вашите депозити в спестовна сметка нормално са застраховани от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) нагоре до избран предел (в момента $250 000 на инвеститор, на банка). Това подсигурява сигурността на вашия принципал. Конкурентни варианти: Въпреки че лихвените проценти по тези сметки могат да варират, доста банки оферират конкурентни лихвени проценти за своите високодоходни спестовни сметки, което може да помогне на парите ви да порастват, даже когато лихвените проценти са на пауза.

Разберете кои са най-хубавите днешни варианти за спестовна сметка тук.

Недостатъци на спестовна сметка, когато лихвите са на пауза

И ето няколко вероятни минуса, които също би трябвало да имате поради:

Потенциал за по-ниска възвръщаемост: Въпреки че курсовете може да са сложени на пауза сега, те няма да са вечно. И в случай че лихвените проценти намалеят в бъдеще, процентът на вашата спестовна сметка ще отиде с тях - евентуално ерозирайки действителната стойност на вашите спестявания с течение на времето. Алтернативна цена: При стагниращи лихвени проценти бихте могли да пропуснете опцията да спечелите по-висока възвръщаемост, която може да бъдат налични в други вложения.

Плюсове на CD, когато лихвените проценти са на пауза

Ето за какво CD може да има повече смисъл, когато лихвените проценти са на пауза: 

По-високи лихвени проценти: CD-тата нормално оферират по-висока рента проценти спрямо елементарните спестовни сметки, а в някои случаи процентите за компактдискове може да са по-високи от това, което можете да получите и с високодоходна спестовна сметка. И по-високият лихвен % може да помогне на парите ви да порастват с по-бързи темпове, което е много огромна изгода, която би трябвало да имате поради. Гаранция за лихвен %: Когато отворите CD, вие заключвате съответен лихвен % за целия период на CD. Това значи, че даже в случай че лихвените проценти се намалят в допълнение, вие ще продължите да печелите %, за който сте се съгласили, когато сте отворили компактдиска. Дисциплина: компактдисковете могат да бъдат превъзходен избор за хора, които се борят с импулсивно харчене. Тъй като парите ви са заключени, е по-малко евентуално да се потопите в спестяванията си за несъществени покупки. Гарантирана възвращаемост: компактдисковете обезпечават чувство за сигурност, като подсигуряват закрепена възвръщаемост на вашата инвестиция. Това може да бъде привлекателно в несигурни стопански времена.

Недостатъци на CD, когато курсовете са на пауза

И ето няколко вероятни минуса на CD, които също би трябвало да имате поради:

Ограничена ликвидност: CD идват с интервал на заключване и ранните тегления могат да доведат до неустойки или загуба на рента. В среда с нерешителен лихвен % може да не желаете да обвързвате средствата си за нескончаем интервал, изключително в случай че зародят по-добри благоприятни условия. И като се има поради, че лихвените проценти може да се покачат в близко бъдеще, може да има смисъл да изчакате до идващото повишение на лихвите, с цел да отворите подобен. Алтернативна цена: Ако лихвените проценти стартират да се повишават, може да пропуснете шанса да спечелите по-висока възвръщаемост на вашите спестявания, тъй като парите ви са заключени в CD с закрепена рента.

Коя алтернатива е по-добра за вас?

Изборът сред спестовна сметка и CD, когато ставките са на пауза, в последна сметка зависи от вашите финансови цели, потребности и приемливост към риска. Не забравяйте да вземете поради освен преимуществата, само че и минусите на всяка алтернатива и ги претеглете по отношение на вашите самостоятелни условия. В продължителна среда с ниски лихвени проценти може да е рационално да диверсифицирате спестяванията и вложенията си, с цел да увеличите възвръщаемостта, като в същото време поддържате ликвидност и еластичност.

Изводът

Когато лихвените проценти са на пауза, най-хубавият избор сред спестовна сметка и CD зависи от вашите финансови цели и потребности. Докато спестовните сметки оферират ликвидност и досегаемост, компактдисковете обезпечават по-високи лихвени проценти и гаранции за проценти. Но в последна сметка най-хубавата тактика може да включва потреблението на двата инструмента за реализиране на разнообразни финансови цели и поддържане на диверсифициран метод към вашите спестявания и вложения. Просто не забравяйте да пазарувате за най-хубавите лихвени проценти и условия, с цел да извлечете максимума от парите си във всяка лихвена среда.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР