Много конституционни специалисти, споделят виждането, че прокуратурата в Република България

...
Много конституционни специалисти, споделят виждането, че прокуратурата в Република България
Коментари Харесай

Главен прокурор по време на чума

Много конституционни експерти, споделят визията, че прокуратурата в Република България е проведена и ръководена по сталинстки пример. Същата през последните години е превърната в бухалка за неуместните по политически и стопански аргументи жители и сдружения. Чувството за безотговорност, шумни спорни арести и следващи оправдателни присъди свидетелстват за юридически нихилизъм и непрофесионализъм при практикуване на активността на прокуратурата.
Днес сме очевидци на нов основен прокурор, сервилно подсилен от куп институции, свеждащи глави пред новата власт.
Чест за демократичното общество в Република България е решението на Висшия адвокатски съвет N 1947 от 18.07.2019 по отношение на качествата, които следва да има претендентът за основен прокурор. Със същото решение Висшия адвокатски съвет одобри, че Иван Гешев " не има нужните качествата, с цел да може отговорно, професионално, независимо, заслужено и при съблюдаване на правилото на правда и на господство на правото да реализира функционалностите на основен прокурор на Република България ". По-нататък със същото решение Висшия адвокатски съвет, смята: " Конституционно, че откритата роля на прокуратурата у нас не се свежда само до присъединяване в наказателните производства. На прокуратурата и в частност на основния прокурор Конституцията разпорежда реализирането на общия контрол за правда, в границите на който прокуратурата следва да пази публичния интерес, правата на индивида и главните свободи, както и да подсигурява одобряването на върховенството на закона ".
С декрет 253, обнародван в Дъждовни води, Биосферен резерват.89 от 12.11.2019, президентът на Република България-г-н Румен Радев върна предлагането на Висш съдебен съвет за избор на господин Иван Гешев за ново гласоподаване. Сред претекстовете на президента оповестени в негово изказване, че бъдещият основен прокурор следва да се употребява от високо публично доверие и да има действително съревнование сред претенденти. По-нататък президентът уточни, че би трябвало да бъдат разсеяни всички подозрения дали назначеният на тази служба ще пази публичния интерес, правата на жителите и върховенството на закона.
След експлоадирането на абсурда с даден заем на колекторска компания от Българската банка за развиване (ББР) в размер на 75 млн. лв., прокуратурата мълчи. Не се извърши даже инспекция на тази съмнителна банкова интервенция, което основава усещане за задкулисие по време на изключително състояние и действието на закона за ограниченията и дейностите по време на същото. Докато абсурдът се разрасна, основния прокурор се занимава с " джуркането " на системата на инцидентно систематизиране на делата. В по този начин основаната обстановка бездействието на прокуратурата е срамно и граничи с цинизъм по отношение на обществените средства, предоставени по време, когато потребността от пари за нуждаещите се е голяма. При недостиг от 3,5 милиарда лв., по думите на премиера господин Бойко Борисов, сходна обстановка свидетелства за липса на професионален опит и морал по отношение на българското гражданско общество.
Изправени сме пред гуляй по време на чума.
Автор: юрист Любомир Владикин
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР