Много компании в туристическия бранш може да фалират заради блокираната

...
Много компании в туристическия бранш може да фалират заради блокираната
Коментари Харесай

Експерт: Очакваме доста фалити на туроператори у нас

Много компании в туристическия отрасъл може да банкрутират поради блокираната промишленост вследствие на епидемията от ковид. Това чака Димитър Попов, който е член на УС на Асоциацията на българските туропаретори и туристически сътрудници (АБТТА).

" Без отварянето на границите туризмът просто не може да се възвърне. Доста туроператори у нас ще са изправени пред банкрут ", за това предизвестява той в изявление за BloombergTV България.

" Има инструкция, съгласно която туроператорите са длъжни да върнат парите на клиента при неосъществени пътувания. В изискванията на ковид събитията не са естествени и внезапно туроператорите, които работят с произлязъл туризъм, са изправени пред голям ликвиден проблем ", изяснява специалистът.

Според Попов все още е още мъчно да бъде посочена цената на загубите на фирмите от сектора. Що се отнася до интернационалния туризъм за резултатите от сезона ще има значение от коя дата ще се считат те - от 1 юли или от 1 август.
 Колко дълбока ще е рецесията в България зависи от съветските и английските туристи
Колко дълбока ще е рецесията в България зависи от съветските и английските туристи

Икономиката на страната може да се свие с 5% през 2020-а, предвиждат от Европейска банка за възстановяване и развитие

Специалистът изяснява, че явно най-потърпевши от коронакризата са се окачали градските хотели. Най-малко наранени пък са били тези в ски курортите. " За летните следва да разберем ", прибавя той.

Димитър Попов не счита, че летният сезон ще успее да компенсира срутва на промишлеността. Според него не може да се чака мощно показване през идващите месеци.

" Може би ще има оживление на вътрешния туризъм, само че не към морето, а в посока къщите за посетители. Част от българите към този момент изразходваха своите отпуски ", изяснява още той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР