Много жители и гости на Ценово се събраха в местността

...
Много жители и гости на Ценово се събраха в местността
Коментари Харесай

В Ценово отбелязват Успение Богородично с курбан за здраве

Много поданици и посетители на Ценово се събраха в местността „ Кръста “. На най-големия християнски празник през лятото Успение на Света Богородица бе даден курбан за здраве и благополучие. Ритуалът пресъздадоха членовете на Пенсионерски клуб „ Млади сърца “, подкрепени от общинската администрация, самодейци от локалното читалище, деца и възпитаници, съобщи кореспондентът на .
На една от височините край селото се издига кръст, издигащ се на 18 м, който закриля жителите на Ценово от беди и премеждия. С непринуден труд на локалното население бе издигнат и параклис.

Празникът стартира с тържествена света литургия, отслужена от отец Йордан от Великотърновската епархия, в църквата „ Света Параскева “. Мало и огромно, които честват на Голяма Богородица, възпламениха по свещичка и се помолиха за здраве.
Преди да стартира освещаването на курбана, група деца обиколиха близки и родственици, с цел да ги поканят на празника, по този начин както е било преди няколко десетилетия. На поляната бяха готови няколко ниски масички и трикраки столчета, на които се разположиха гостите. Секретарят на общината Мария Найденова наблюдава по какъв начин се е изпълнявал ритуала през годините.
„ Даването на курбан е с хилядолетна история като основната му цел е да се измоли здраве и удача от Бог “, акцентира тя. Бяха разкрити и забавни моменти от локалните традиции, свързани с молитвите за здраве и благополучие за хората и благодат за животните и нивите.

„ Бъдете благословени със здраве и благоденствие. Нека традициите се запазят чисти и  да се предадат на идните генерации. Всички сме се събрали на това свещено място, с цел да измолим от Божията майка да сме живи и здрави, а нещастията и злините да заобикалят Ценово и общината “, посочи в приветствието си кметът на общината доктор Петър Петров.
Отец Йордан отслужи водосвет и благослови храната. След това свещеникът ръси присъстващите за здраве. Представители на „ Млади сърца “ изрекоха празничен благослов за жителите на Ценово. Празникът приключи с кръшно българско хоро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР