Много историци са се опитвали да определят колко красива е

...
Много историци са се опитвали да определят колко красива е
Коментари Харесай

Учени възкресяват парфюма на Клеопатра отпреди 2000 години

Много историци са се опитвали да дефинират какъв брой красива е била тя, надалеч по-малко са се чудели по какъв начин е ухаела. Сега, учени считат, че са пресъздали парфюма, употребен от Клеопатра.
Екип от археолози и парфюмерийни специалисти са основали мирис, за който настояват, че е бил равноценен на Шанел № 5 за тези далечни времена и евентуално е бил употребен от последната кралица на античен Египет.

Легендата гласи, че когато Клеопатра се отправила към Тарсус, с цел да се срещне с Марк Антоний, тя заляла пурпурните платна на своя кралски златен транспортен съд с задоволително количество парфюм, с цел да може ароматът да се усети надалеч преди да доближи брега.

Рецептата за пресъздадения мирис е резултат от разкопки и задълбочени изследвания на обекта Тел ел-Тимаи, северно от Кайро, в продължение на десетилетие на екип археолози от Университета на Хавай. Градът, прочут в античен Египет с името Тмуис, е учреден към 4500 година пр.н.е. и е бил дом на най-известните парфюми, наречени Мендезийски и Метопийски.

„ Това е бил най-цененият парфюм в античния свят”, споделя Робърт Литман, археолог от университета.

През 2012 година екипът разкри фабрика, употребена от търговец на парфюми към 300 година прочие н. е, която включвала място за произвеждане на някаква течност, както и няколко дребни стъклени шишенца и гърнета с към момента непокътната наслойка вътре в тях.

Ароматът в шишенцата не се съхранил, само че химическият разбор на утайките разрешава да се разкрият някои от съставките. Робърт Литман и Джей Силвърстайн, негов сътрудник, показали своите открития пред Дора Голдсмит и Шон Коглин, специалисти по египетски парфюми, които след това оказват помощ за пресъздаването на аромата, следвайки способи, записани и открити в древногръцки текстове.

Основата на ароматите е смирна, смола, извлечена от трънливо дърво, намерено в Африканския рог и Арабския полуостров. Екипът прибавя съставки, включващи кардамон, зехтин и канела. Полученият парфюм е по-плътен и по-лепкав от актуалните аромати, съвсем като зехтина и основава мощен, лют мирис, който е по-дълготраен от днешните смеси.

„ Каква тръпка е да помиришеш парфюм, който никой не е помирисвал от 2000 години насам и, на който може би Клеопатра е ухаела “, пита Литман.

Въпреки това, Манди Афтел, парфюмерист в Бъркли, Калифорния, която през 2005 година оказа помощ за възпроизвеждането на мирис, употребен за ароматизиране на мумия на дете, съобщи, че е по-вероятно Клеопатра да е имала лична фабрика за парфюми и личен мирис. „ Не мисля, че някой знае сигурно какво е употребила “, прибавя тя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР