Много инвеститори се оплакват че срещу тях се водят процедури

...
Много инвеститори се оплакват че срещу тях се водят процедури
Коментари Харесай

Инвеститори се оплакват от натиск от държавата

Много вложители се оплакват че против тях се водят процедури от данъчните управляващи, които получават бонуси за стартирани процедури, сподели ръководителят на фондация " Конрад Аденауер " за България - Торстен Гайслер на кръгла маса на тематика " Бизнес климатът в България - точка на топене " проведена от Движение " България на жителите ". Гайслер добави, че на втора инстанция тези обвинявания отпадат.

Гайслер цитира данни, че 61 % мениджърите в България настояват, че корупцията пречи на бизнеса. Оплакванията от последните години били много съществени. Той добави, че България има нов антикорупционен закон, резултатите от чието използване към момента се чакат и корупцията остава проблем. Според него от компаниите от Германо-Българска индустриално-търговска камара се радват, че са вложили в България и 4/5 споделят, че биха го създали отново. Като различен проблем той уточни, че постоянно постове в държавната администрации се раздават без нужната подготовка.

Ако България продължава да работи по проблемите не трябва да сме загрижени за бъдещето, приключи Торстен Гайслер.

Марко Монтеки от Италианска комерсиална камара в България уточни, като основни проблеми пред вложителите в България бюрокрацията и усложнения достъп до присъединяване в търговете за инфраструктурни планове на огромни компании работещи в целия свят. Виждаме, че инфраструктурата е в ръцете на 10 компании, сподели Монтеки. След 2020-а парите от Европа ще приключат и не виждам по какъв начин тази страна ще продължи напред, добави той.

Председателят на ДБГ Димитър Делчев обърна внимание на законодателството, което се приема у нас. Според него, посредством измененията в закона за частната охранителна активност, който даде право на частни компании да пазят обитаеми места се основава заплаха от основаване " на армии към феодалните кметове ". В същото време Министерство на вътрешните работи остава същата нереформирана система и всеки лев вложен в нея изтича.

Делчев счита, че поправките в наказателния кодекс, които са импортирани в Народното събрание от Министерски съвет дават още един инструмент на прокуратурата да се намесва в бизнеса. С поправките шефовете на компании се приравняват на длъжностни лица. В страна в която няма господство на закона това може да докара до произвол, сподели Делчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР