Много интересни се явяват тези местни избори за анализаторите, които

...
Много интересни се явяват тези местни избори за анализаторите, които
Коментари Харесай

Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори „реанимират“ партиите

Много забавни се явяват тези локални избори за анализаторите, които от години наблюдават процесите в Пазарджик. За пръв път от 12 години насам изборите наподобяват непредвидими.

ГЕРБ залага на инж. Иван Панайотов. До преди два месеца Панайотов бе началник на пожарникарите в региона и деполитизиран. През целия си умишлен живот, Панайотов е бил на държавна работа и от биографията му, дори и най – огромните му зложелатели, не могат да се извадят тъмни покупко-продажби, сигнали за корупция, непочтено и укоримо държание.

През всичките години на съществуването на партия ГЕРБ, водачът на партията Бойко Борисов не е идвал в Пазарджик по време на предизборна акция за локални избори!

Ситуацията в този момент е радикално друга. За последните два месеца министър председателят Борисов идва три пъти в Пазарджик. При третото си посещаване той събра локалния актив на партията и даде недвусмислени отговори, по отношение на упованията му за изборите на 27 октомври. По неофициална информация, персонално Борисов е изпратил в Пазарджик избирателен екип, който акцията. Очаква се министър председателят да пристигна в Пазарджик за четвърти в поддръжка на претендента на ГЕРБ.

На тези избори Българска социалистическа партия и още няколко дребни политически субекта поддържаха кандидатурата на предприемача Благо Солов. Не може да не направи усещане наличието в една коалиция на Българска социалистическа партия и НФСБ, които са не просто в ролята на съпротива и ръководещи на национално равнище, само че и с много разнообразни ценностни и идеологичеки възгледи.

При Тодор Попов обстановката е „ най - забавна “. Той е претендент на „ НОВОТО ВРЕМЕ “, повдигнат от локална коалиция, в чийто състав влизат още Политическа партия „ Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ “, ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, ССД. Тук огромният въпрос е дали зад „ НОВОТО ВРЕМЕ “ стои действително, настоящ народен политически индивид или става въпрос за потреблението и за официална регистрация. Само за сведение, претендент на НОВОТО ВРЕМЕ за кмет на община Бяла Слатина е небезивестният Ценко Чоков.

При тези условия умерено можем да създадем извода, че няма политическо несъгласие претендентът на едната от огромните партии, който стигне до балотаж, да бъде подсилен от другата партия, тъй като двамата претенденти не са блестящо изразени политически представители.
Впечатление прави, че за разлика от последните два вота, лидер на листата на „ НОВОТО ВРЕМЕ “ е самият Тодор Попов.

Според претендент съветници от тази листа, това е реалност по тяхно гледище, тъй като се счита, че неговото водачество ще „ прелее “ доверие към тях и това ще докара до по – огромен брой съветници в бъдещия локален парламент. Според критици на неговото ръководство, водачеството в листата е ясна поръчка на досегашния градоначалник за присъединяване в договарянията по основаване на ново болшинство, което да „ замете “ провалите от ръководството му, при загуба на мажоритарния избор.

Втори в листата е Хари Харалампиев, който бе неизменим ръководител на Общинския съвет в Пазарджик, при управническите мандати на Попов. Трети в листата е доктор Никола Пенчев. Бивш функционер на Съюз на демократичните сили, явявал се на предварителни избори с доктор Иван Колчаков за претендент кмет на Пазарджик. Зевзеците в града се майтапят, че общата възраст на първите трима в листата е на към 200 години.

Четвърта, Рени Камберова и петия Александър Иванов са близки до кмета. Прави усещане наличието на хора, които през отминалия мандат бяха определени като съветници от други партии, като изключително забавно е наличието на някогашния регионален шеф от квотата на Движение за права и свободи – Иван Йорданов.

Водач на листата с претенденти за общински съветници на ГЕРБ е инж. Иван Панайотов. Втори е регионалният координатор Найден Шопов, трети е общинският ръководител Илиян Вулянов. Листата с претенденти е необятно отворена за гражданската квота “.

В нея са Малина Консулова – Златева, някогашният регионален шеф от Съюз на демократичните сили Даниел Мирчев, началникът на локалния учебен инспекторат Валя Кайтазова, журналиста Валентин Ненков и един от най – дейните критици на ръководството на Попов - Евтим Янев. Листата излъчва стабилност и експертиза, а наличието на знакови фигури от гражданската квота издава желанието на ГЕРБ за отваряне към гражданското общество и търсене на гласоподаватели от периферията.

Присъствието на шест дами в първите 11 претендента от листата на Българска социалистическа партия за България прави огромно усещане. Водач е ръководителят на общинската конструкция Лиляна Мърхова, втори е претендентът за кмет Благо Солов. След него са Лили Георгиева и Чавдар Чавдаров. Листата допълват Велина Петкова, Анета Чипарова, Цветелина Арапова – Чавдарова и Стефка Пенева.

Изборите на 27 октомври в Пазарджик са с непредвидим резултат, тъй като по всичко проличава, че борбата за Пазарджик ще се организира тук на терен, а не в някой софийски офис. Така от значително значение крайния резултат ще има предизборната акция.

Кампанията на Тодор Попов с нищо не се разграничава от предходните три. Прилично медийно наличие, усилена работа на кметовете му в селата, стратегия с обещания за решение на съответни проблеми. Трудно за него ще бъде да предложи рационално пояснение, за какво проблемите, които дава обещание да реши не са решени през 12 годишното му ръководство, при наличния добър финансов запас.

Традиционно Попов не влиза в дискусия с другите претенденти, неглижира поставените от тях проблеми. Този път тази тактичност по – мъчно би проработила, тъй като освен съперниците, само че и жителите все по - остро слагат редица въпроси свързани с неговото ръководство, най – наболелият от които е сериозната задлъжнялост на общината.

Иван Панайотов от ГЕРБ влезе в предизборната битка относително късно. С безупречна известност и осведоменост. Инж. Панайотов би могъл с добре проведена и извършена от щаба му акция да преодолее началното закъснение от Попов. В арсенала си, той има стоманен мотив – явен ангажимент от държавното управление към Пазарджик.

В последна сметка никой пазарджиклия не би желал неговият кмет да седи на дивана на някоя секретарка с часове, в очакване на банкет от член на държавното управление. Сериозна поръчка за желанията му е и оповестеният нов публичен контракт за положително ръководство, учреден на нова философия и процедура на ръководство - съблюдаване на разпоредбите, честност и бистрота. Той има добра медийна акция, което е действителна причина за достигането на концепциите му до огромен кръг от хора.

Успехът му ще зависи от това, по какъв начин той и екипът ще се оправят „ на терен “ измежду хората.

Благо Солов разгласи кандидатурата си два дни откакто това направи Тодор Попов. В отминалите месеци, той ясно изрази позициите си във връзка с някои решения на общинска администрация. Пред него предизвикването ще бъде да стимулира и консолидира гласоподавателите на Българска социалистическа партия, от които в най-голяма степен зависи неговият резултат.

Едно е несъмнено. На тези избори в Пазарджик имаме „ нова обстановка “. Липсва изявен любимец и като че ли най – най-после демокрацията и при нас в Пазарджик може да пробие. Изходът ще бъде решен от това кое ще натежи при гласуването. Дали тнавика, пасивността и настройката „ и по този начин ми е добре “ или желанието за смяна, упованията за нещо ново и друго. Тези избори имат значение и изходът е в ръцете на пазарджиклии. А това към този момент е сериозна отговорност.

Стоян Стоянов
За мен: Вече повече от 22 години се занимавам с публицистика. Отразявал съм предизборни акции, както като радио, по този начин и като ефирен публицист. Вече 10 години имам личен информативен уебсайт Pa1.bg. Работил съм сполучливо и в предизборни щабове, както по време на национални, по този начин и на локални избори в Пазарджик.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР